Jag måst ju såklart skriva ut det godaste receptet på ostkakan jag skrev om
(cheesecake men jag kunde inte böja i plural så jag på svenska. heheheeheh)
Blir två recept här nu idag, men det dör ju ingen av.
Okej allihopa, håll till godo och laga den här mesama om ni vill ha en god kaka!!
Till ostkakan behövs:
Botten:
200 gram digistivekex
75 gram smält smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2msk hett vatten
200 gram naturell färskost (t.ex. philadelphiaost blir bra.)
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 ½ msk citronsaft
2½ dl grädde
På toppen:
2½ dl blåbär
2½ dl smultron eller hallon (man kan också lägga mer om man vill förstås,
jag bruk nog smätt på ganska mycke, godare så!)
jag bruk nog smätt på ganska mycke, godare så!)
2 gelatinblad
2 msk hett vatten
1. Jag börjar med att smula sönder kexen och blandar därefter det smälta smöret med kexsmulorna. Kex-och smörblandningen sätter jag sedan i en form med löstagbara kanter. Tyng ut blandningen så det blir som ett skarpt botten. Vill man ha bort bottnet sen lönar det sig att lägga bakplåtspapper underst :)
2. Då bottnet är gjort börjar jag med fyllningen. Jag sätter 4 gelatinblad och ligga och mjukna i vatten i ca. 5 minuter. Under tiden blandar jag färskosten med sockret, vaniljsockret och citronsaften. Därefter vispar jag grädden löst. Sedan är det gelatinbladens tur! Jag kramar vattnet från bladen, och smälter dem i 2 msk hett vatten. Då gelatinbladen smält häller jag dem i en tunn stråle i färskosten under omrörning. Genast därefter blandar jag sakta ner grädden i färskosten och hällde sedan hela blandningn i formen över kex-bottnet. Därefter ställer jag formen i frysen i ca. 1½ timme.
3. När kakan har varit i frysen tillräckligt länge börjar jag med bären som ska ovanpå. Jag använde till kakan på bilden alltså blåbär och smultron men det går ju lika bra med vilka bär du tycker bästa om. Mina bär var direkt från skogen så de var upptinade, är dina ur frysen så lönar det sig att tina upp dem före. Jag sätter igen 2 gelatinblad i vatten i ca. 5 minuter. Kramar sedan ur dem och lägger dem i 2 msk hett vatten, och häller därefter lösningen i en tunn stråle ner i bunken med bär. Sedan rör jag om, och häller snabbt bären över kakan. Sen sätter jag kakan i kylskåpet i ca 30 minuter.
4. När det äntligen sen gått 30 minuter är det bara att ta fram kakan och servera!! .. Eller ta hela själv och äta framför tv:n >:)
Nu ska jag va en rättande elaking >:) 200 mg färskost? Väldigt lite :p kanske 200g?
SvaraRaderaBraa där! Joo de ska nog stå gram! Tack :D
Radera