måndag 10 februari 2014

Mums till eftermiddagskaffet


Fyllning:
ca 3 dl hallon
0,5 msk potatismjöl
1 msk socker


Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver


Lägg hallonen i en pajform och strö över socker och potatismjöl. Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna. Platta ut små bitar av degen och lägg över hallonen. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.


Vaniljkräm:
1 dl mjölk
1,5 dl grädde
0,5 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl majsstärkelse
25 g smör

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg ner vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp vätskan och lyft sedan ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse pösigt. Häll över den varma gräddmjölken under vispning och häll sedan tillbaks blandningen i kastrullen. Värm blandningen på ganska låg temperatur under kraftig vispning tills såsen tjocknar. Rör till sist ner smöret och låt det smälta i såsen. Ställ såsen att kallna. 

1 kommentar: