torsdag 30 oktober 2014

Hoppgunga och gåstol

Läs inlägget om varför hoppgunga och gåstol är dåligt och diskussionen
i kommentarsfältet på min nya blogg Carolaekman.fi


33 kommentarer:

  1. Ja har också hört att just hoppgunga och gåstol på nå sätt..skadar den motoriska utvecklingen. Men ja vet int hur? Vi har ju en gåstol åt Selma, men hon kan ju int använd den ännu eftersom hon e för kort ännu men sa dom nå varför de int e bra? :)

    SvaraRadera
  2. De har ja också hört. Att man inte ska använda dessa saker. Så vi kommer också att skippa detta. Ja sku säg on ja minns rätt att de int e bra för ryggen åså tar de längre före dom blir stadig i kroppen... nåt sånt kanske sku ja ha för mig... men e int 100%... rätta gärna om nån har svaret som e rätt för ja sku o vilja veta 100 va de gör för negativt....

    SvaraRadera
  3. - Det är för att barn som från ett halvårs ålder använder gåstol tappar sin egen motoriska utveckling.
    -Barnen får inte den här viktiga tidiga träningen att stärka sin nacke, sin rygg och sin bålmuskulatur. Det kan göra det problematiskt senare i livet att orka med att sitta på en stol, att orka med att hålla huvudet uppe när man ska sitta i skolan osv
    - Gåstolen gör att barnen försenas minst två månader i sin motoriska utveckling
    - -Jag vill absolut inte ge föräldrar dåligt samvete. Föräldrar är duktiga och intresserade av sina barn och föräldrar vill sina barns bästa, men jag tror att om fler föräldrar visste om hur viktig deras insats är på golvet tillsammans med sina barn, så tror jag man skulle ställa undan gåstolen

    punkter tagna härifrån http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/forskare-varnar-for-gastolar

    SvaraRadera
  4. ang. hoppgunga ha ja hört att dom sku börja gå mer på tårna? ist för att ha hela foten ner.. vet int om de e så men? :o

    SvaraRadera
  5. Hoppgungan gör att en reflex som ska växa bort för att barnet ska lära sig att gå bl.a lämnar "på", vilket förstör för barnets motoriska utveckling. Nyfödda har en sk gångreflex, som gör att de trampar eller hoppar då fötterna nuddar i golvet, men detta ska avta inom några månader för att barnet sedan ska kunna lära sig att gå på riktigt, men om man har barnet att stå eller hoppa mycket i famnen eller i hoppgunga så länge reflexen finns kvar (ca 0-4 mån), så får reflexen aldrig chans att växa bort ordentligt och då kan det bli problem med motoriken!
    I gåstolen halvsitter barnet och sparkar sig fram på tå, vilket gör att den naturliga ställningen man har då man går hämmas. Barnet utvecklar alltså inte den balans, hållning och muskelstyrka som behövs för att gå, och ofta börjar barn som suttit mycket i gåstol "tåa", alltså gå på tå istället för på helfot.
    Båda "leksakerna" bidrar till att en del barn hamnar att gå på fysioterapi för att få hjälp med den motoriska utvecklingen och rätta till felställningar i fötter etc senare.

    SvaraRadera
  6. Ja tycker alla dessa big-no's är ganska skrattretande. Det är än det ena, än det andra som inte är bra, som skadar utvecklingen, som gör barnen passiva osv. Idag är det en dålig sak, imorgon en bra. Så är det med allt i dagens värld. När vi var små användes det både hoppgunga och gåstol, människor har det blivit av oss också och jag har iallafall inga fel på mina ben. Att den motoriska utveckligen försenas med 2 månader när man använder tror jag inte de minsta på, min flicka har använt gåstol och hon är inte på något sätt efter i den motoriska utvecklingen! :) Tror man ska använda sunt bondförnuft när det gäller sånhänt, att ha sin baby i en hoppgunga/baby björn/ gåstol/ en stund nu och då, kan inte vara så farligt. Sku de vara så farliga som nu fyssarna säger att de är, så sku de knappast finnas på marknaden, int sant ?! De finns de som säger att man inte får ha en baby i en bilstol mer än 20 minuter, frågar du en annan så är de helt okej för en baby att sova i stolen. Dessutom är både hoppgungan o gåstolen en stor räddning i vardagen i en periord, ungen hållls där du satt den och är inte omkring överallt när man själv vill få maten fixad tex.
    Som tur har alla rätt till sin åsikt, och vi har lite olika åsikter om den här saken, så ja ville också få utrycka mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig! stor räddare är/ var gåstolen för oss också.

      Radera
  7. Två barn som vi känner har blivit slappa/ "tuppat av" en stund när de var i hoppgungan, fick då höra att barnens huvud inte riktigt hänger med hoppandet! Nu säger ja ju inte att alla barn gör det, men blir ingen hoppgunga här inte.

    SvaraRadera
  8. Ni veit vell å att man it ska ga å hald ett bån i händre (så di gar me händre åp) tå di lär se att ga fö tå lär di se feil å he va nåo na me balansin som for feil å osv he sa dem på fyssen åt ås...

    SvaraRadera
  9. Dottern fick vara i hoppgungan ca 15min/dag när hon var runt 6 mån och hon fick inga men, började gå stadigt med fotsulorna i golvet vid 10 mån. Sålänge de inte bosätter sig i leksakerna tror ja no de klarar sig fint.

    SvaraRadera
  10. Tobak och alkohol finns oxå på marknaden fast det är farligt så int tror jag att dom slutar me hoppgunga/gåstol för att dom kommit på att dom int e så bra! Har inte/kommer int att köpa nån av dem till mina barn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. precis.. de som uppfann gåstolen har tilome komi ut med att den är dålig för barnen o att si ångrar att di kom ut med den på marknaden, men om int di sku ha gjort de sku säkert nån annan gjort de så småningom.. men men alla väljer ju va de utsäter sina barn för.

      Radera
  11. Kommer INTE att skaffa vardera till bebisen. MEN jag tror också att detta är lite överdrivet, lite trendigt just nu. Säkert hämmar dessa saker barnets utveckling, om de hoppar/sitter i gåstolen hela dagen! Några stunder tror jag inte är så farligt.

    SvaraRadera
  12. Vi hade hoppgunga till Adam men han trivdes inte alls i den så den blev rätt så oanvänd. För vissa kan det säkert vara en kul grej, liksom 5-10 minuter men tjaa rätt onödig. Ni visste väl också att t.ex. babybjörns sitter är dålig för bebisar?!? Fast våra kids har nog suttit i den i alla fall, till och med somnat där ibland(gud förbjude!!). Man kan ju inte lyssna på allt för då blir man tokig, men man kan ju undvika de saker som man inte har användning av. Man behöver ju inte flytta bebisen från hoppgungan till gåstolen till bilstolen till sittern osv..

    Det bästa för bebisens motoriska utveckling är att LIGGA på golvet, men om bebisen inte är nöjd kan det vara bra med något litet hjälpmedel, något ställe där bebisen är nöjd. En ledsen bebis tror inte jag att utvecklas bra den heller. Dessutom blir det lätt farligt på golvet också om man har flera barn som busar omkring.

    Det är inte lätt att vara mamma, verkligen inte! men jag säger som mamma mu: Kom ihåg att det finns fler än ett sätt att göra rätt ;) ha en fin torsdag kväll :p

    SvaraRadera
  13. Håller helt med Malin. Bra skrivet ��

    SvaraRadera
  14. Tycker att allt värkar vara farligt idagens läge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nää va sku e nu he men man kan ju undvik sånt som forskning faktist visar att e falit.. eller?

      Radera
  15. Är Babybjörns bärselar farliga på nåt vis? Eller vad menar ni? Isåfall på vilket vis? Jag köpte en idag nämligen.. :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. beror på vilken du köpte? farliga - njaa. Oergonomiska - ja.

      Radera
  16. Baby björn selarna har nog blivit bredare i skrevet så att säga. Var försiktig med att uttala dig om saker som du inte är helt uppdaterad i. Hoppgunga , babysitter och gåstol skall man använda (om man vill) med måtta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vadå, jag får väl säga vad jag vill om BB bärselar? Anser jag att det sku va obehagligt att bli buren i en sån så får jag väl skriva det? :)

      Radera
    2. De är bättre men inte bra:) absolut inte ergonomiska som de vill påstå barnet sitter inte i grodposition eller med c-kurvad rygg, det som de först å främst har förbättra är för bäraren men ergonomiska avlastar fortfarande bättre då kostar ju bb lika mycket som ergonomiska, så varför köpa en sån? Dessutom så är ju använingstiden mycket kortare jämfört med en ergonimsk (man orkar inte bära tyngre barn i en bb). Jag har t.ex bärt en 22 kgs barn utan problem i flera timmar, dansade t.o.m i en ergonomisk

      Radera
    3. Helt rätt Virrigamamman :) Babybjörn är inte ergonomiska för barnet, bebisen ska sitta i sk.grodposition. dvs knäna högre upp än rumpan, och de gör de inte heller i de nyare modellerna :) Ps Carro "var försiktig med att uttala dig" Nu får du nog kolla dig över axeln då du går ut ;)

      Radera
  17. Så får ni ursäkta avsaknaden av punkt och min fina meningar :) skrev i all hast utan att korrektur läsa :p

    SvaraRadera
  18. vi har inte haft någon gåstol åt våra barn och lär inte skaffa åt vår lillkille heller! hoppgungan har vi och den använde vi från att våra 'stora' killar från ca 6 månaders ålder. inte har man ju ändå barnen i hoppgungan nån längre stund, typ flera timmar..
    våra killar har vi nog inte märkt av något extra , varken med 'sen utveckling eller något problem att gå'.
    så jag tycker att dessa 2 saker inte är några "big no-no" , bara man har lite bundförnuft! //jannina

    SvaraRadera
  19. Vår äldsta hade gåstolen och användes lite nu och då. Han började gå utan stöd som under elva månader gammal, ingen skada skedd. Tror fyssarna varnar för att bosätta babyn i dessa prylar, med måtta ok. Jag har en väninna vars över ett åring inte ännu går eller ens stöder på fötterna, fyssarna har rekomenderat gåstol och hoppgunga så barnet får känslan av golv mot fotsulan och får vara upprätt. Annars är han en "rumphasare". Men inte ska han heller vistas i dem all sin vaken tid. Angående BB bärsele har jag samma fiilis som du, det ser bara inte skönt ut för barnet.

    SvaraRadera
  20. Fast min dotter använde hoppgunga och.hon gick vid 7-8 månader..och hon älskade hoppgungan. Hon var överlycklig och jätte nöjd..
    Enligt min mamma var det detsamma för mig.
    Hoppa i gungan, gick när jag var 7 månader.

    SvaraRadera
  21. Som med allt annat i tillvaron ska det användas med måtta. Mina 2 barn hade gåstol korta stunder och gick när de var 10-11månader. Idag 32 o 35 utan problem med ben ,rygg eller någon annan del av kroppen. Använde sele på magen också ibland, fantastisk uppfinning. Men som sagt allt med måtta.

    SvaraRadera
  22. Va är det för trams 1;hoppgunga en liten stund stärker ryggen å benen på barnet. Som att hoppa på en studsmatta Men som sagt en stund 10-15min.
    2; gåstol som att sitta på en stol på hjul Stärker benen å lär sig gå tidigare i stället för att krypa. En stund 15-20min. Här gäller det att inte sätta barnet i flera timmar i gåstol eller i hoppgunganärheten. Inte änns som vuxen gör man samma övning i styrketräning i flera timmar.
    Använd hjärnan om du nu har en!!

    SvaraRadera
  23. Lustigt alla är så olika, vi satte våran dotter i gåstolen mot allas rekommendationer redan vid 4,5 månad då hon var så fruktansvärt långt fram i utvecklingen nu är hon 6,5 månad hon går själv med balansering från oss alltså bara stötta händerna inte hålla och kan svänga backa och vända gåstolen på kommandon som har 2 låsta bakhjul. Hon e så läskigt smart denna tjej och jag tror hon går själv vid 9-10 månader. Då är hon max överburen alltså född i v42 var 55cm och 4910kg en stor tjej men världens största intresse till att göra nya sAker. Ska tilläggas att hon legat mycket på golvet också och aldrig tittat på tv m.m vi bara leker övar och läser böcker. Jag ser något nytt i henne varje dag. Och vi gör aldrig något överdrivet en 10 minuter på varje grej då och då och hon blir bättre på allt hela tiden. Men alla e vi olika som tur är. Jag var också tidig när jag var liten och min mamma och pappa gjorde exakt likadant med mig och jag låg alltid ganska många steg före i utvecklingen bland barn i samma ålder. Kram på er ( och för att tillägga så är det inga fel på mig idag,dessutom slog jag alla rekord för grabbarnas tider i skolan som gick i 9:an när jag gick i 7:an. Idag är jag 28 och inte lika aktiv hehe men jag är fortfarande frisk kry och aldrig haft några problem:)

    SvaraRadera
  24. Det kan vara bra att ha en gåstol och enbart använda den när du behöver avlastning. Som tex när du behöver städa i hemmet och kanske inte vill att barnet skall vara still och inte ha ngt o göra. Då kan gåstol komma till bra användning. Det gör inte ont för dem att sitta i sådana här men om man skulle använda den för mycket så kan det stoppa deras utveckling för att lära sig att gå. Jag har SJ använt gåstol och med enbart lite bruk då och då som avlastning skadar inte barnet. Då används den förmodligen när barnet tycker att det är roligt och inte jobbigt.

    Sedan om man använder den som avlastning så bör man vara medveten om att den hära avlastningen kan lätt bli till en liten för oftare vana. Så att man inte tillslut låter barnet sitta i gåstolen den resterande dagen utan att ens märka själv hur långt man låtit det gå. Lite då och då, ser iaf inte jag som ngn fara, barnet får lära sig att använda benen på ett annat sätt och de får lära sig att man kan styra och använda olika farter etc. Det ser jag som någonting bra och roligt för dem att få lära sig. Men som sagt, vanan blir lätt med misstag, lite för ofta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mvh "en två småbarnsmamma :))
      Hoppas informationen var till hjälp! :)

      Radera
  25. Min äldsta son som nu är 2,5 använde gåstol hur mycket som helst. Han var väldigt rastlös som lien bebis och började använda den redan som 4 mån. Han tog sina första egna steg när han va 8,5 mån och gick helt självständigt vid 9 så det att det skulle fördröja den motoriska utvecklingen med 2 mån stämmer ej. Inte på alla i alla fall.
    Min dotter är intresserad av hoppgunga och tycker det är superroligt. Hon är nu 6 mån. Har inga problem stabilitetamässigt i nacke eller rygg.

    SvaraRadera