Hej hopp! Nu ska vi snacka kött!!
Alla vegetarianer ba:
Och alla köttätare ba:
Och jag ba:
OK NU HAR VI RETT UT ALLAS REAKTIONER SÅ NU KAN VI GET DOWN TO BUSINESS!
Jag fick en kommentar igår som löd inte mindre än såhär:
Jag slutade med kyckling för länge sen, industrin är vidrig och fjäderfäna trycks ihop i små burar, sprutas med kemikalier för att växa.... Är riktigt förvånad att de rekommenderar kyckling för små barn??
Är inte en som skulle döma andra som äter kyckling nån gång ibland, men till ett barn skulle jag nog bara ge vegetarisk mat :) med koll på proteinerna förstås. Ekologiskt kött kanske ibland. Det är vad jag själv äter och tror på, var och en med sitt förstås.
Och på den svarade jag såhär:
Just det.. Jo vi kommer nog ge kött åt Lo. Eftersom vi själva inte är veganer så skulle det ju vara konstigt att göra henne till en. Hon kommer ändå äta kött i framtiden tills hon bestämmer sig för något annat, så om rekommendationerna är att man ska inför kött åt barn vid 5-6 månader så då gör vi det. :)
Sen började jag tänka lite mera på det och kom fram till att det är väldigt intressant dethär egentligen. På farsdag så var vi ju hos mamma och pappas vid deras bygge, så hade dom som vanligt på radio Vega där, och i just det programmet talade dom faktiskt med en familj som var vegetarianer. Färäldrarna var vegetarianer och då var det ju självklart för dem att också ge vegetarisk mat till deras barn. Dom frågade om dom hade stött på motstånd för det, och pappan svarade att dom ofta nog får pikar och dömande blickar när det säger att de inte ger kött åt sina barn. Från rådgivningen hade de också varit lite skeptiska men att dom nog accepterade deras beslut oc gav tips och råd om vad de istället kan ge för att barnen ska få i sig proteinerna. Det var bra tycker jag! Alla ska ju acceptera varandras beslut, för de flesta (förhoppningsvis alla) vill ju sitt barns bästa,
Sen börja jag tänk lite mer på det eftersom jag var inne på Bregottfabrikens instagram. (Lol har jag lite att göra) Där är det bilder på kor som mår så bra på sina gröna ängar, men min bild raserades av att jag tänkte mig Lo komma springandes där och istället för att klappa koddon så börja hon äta på den. SJUKT egentligen!
En babys lilla mage, oså ska vi dit med djurkött? Låter ju förskräckligt nu när jag tänker på det, men ändå är det ju så normalt. Så som jag skrev i mitt svar till anonym, vi kommer nog att ge kött åt Lo, eftersom jag tycker det är ganska självklart eftersom vi inte kommer uppfostra henne utan kött. Varför skulle vi det då vi inte själva är vegetarianer? Och om rekommendationerna då är att man ska börja med kött vid 5-6 månaders ålder, ja då gör vi väl så då, som man gjort i alla år. Vi kommer ju börja med kyckling, eftersom det är det renaste köttet. MEN så skrev ju anonym här då att kycklingen är fullproppad med kemikalier!? Men är det verkligen så i Finland? Jag trodde bara sånt förekom i Kina och USA typ.. Vad vet jag? Kanske jag borde läsa in mig mera på kycklingar och kemikalier.. Men kor behöver väl knappast kemikalier för att växa och bli stora? Det blir dom ju av sig själva..
Sen vet ju jag att t.ex. nötkött nudå. Om vi köper kött som är från Snellmans så VET jag ju att det är bra kött. Korna får först leva på en ladugård (t.ex. nån av mina släktingars där jag nog inte tror kemikalier förekommer!?) och sen körs de med en Snelkku bil till Snellmans, och där slaktas dom på ett väldigt "bra" sätt. (har ju varit och sett till slakteriet och kan nog säga att jag lugnt kan äta kor som blivit slaktade där, så otroligt bra hygien, arbetssätt osv.) Men kyckling däremot, det gör ju inte Snellmans. (Så vilket märke ska man satsa på?)
Hursomhelst, vi kommer endast ge FINLÄNDSKT kött åt Lo. Om det är ekologiskt eller inte tycker jag inte spelar så stor roll, bara det är inhemskt. Vi har ju en av världens strängaste djurskyddslagar och minimal antibiotikaanvändning här i Finland (och Sverige) så att vi i vår familj sku sluta äta kött (som vi gjort hela livet) för att djuren har det så hemskt dåligt ställt, nja alltså jag vet inte? Egentligen BORDE vi väl det, men jag är nog rädd att det inte kommer hända. Själv är jag faktiskt inte så speciellt förtjust i kött överlag.. Biffar lämnar jag typ alltid (igår åt vi nån sorts snitzel eller hur det nu stavas, jag tog en tugga, Robert var inte nöjd) men sen graviditeten så gillar jag helt enkelt inte kött överlag. Dock skulle jag ändå inte gå och bli vegetarian, för jag vill ha valmöjligheten att äta kött om jag känner för det..
Hur har ni gjort med era barn? Ger ni dem kött? Hurudant kött isf? Om ni inte ger kött, hur kommer det sig? Är ni vegetarianer själva? HUR TÄNKER NI KRING DETTA?!?!?! Är det inte lite äckligt ändå att vi ger något som har haft ett LIV åt våra små barn... Jåne lite äckligt, men ändå normalt..
Bilderna i kollaget från tasteline.se atl.nu findusfoodservices.se
He e ju verkligen svårt att vet vilka kött som innehåller vad. Men ja, som jag har förstått e så er kyckling "mildast" att börja med, men att de e faktiskt de som innehåller mest antibiotika å därför ere typ viktigt att köp ekologiskt av just kyckling? Men vafan vet jag..jag jobbar int me köttproduktion så ja har ingen aning, men he va ja har hört! :) Vi börja med nöt åt Selma å he har gått helt bra!
SvaraRaderaOkej, så typ moro då eller? Jag tänkt på att hallå ÄLGKÖTT?? De bord ju vara bra? Älgar lever ju fritt och ingen proppar ju skit i dom?? Kanske bord köra på älgkött?
RaderaJaa, egentligen ere väl ingen skilna om he e morona eller bitar, he ska ju ändå mixas :) jånå älgkött ger vi nog å eftersom vi själva äter myki älgkött :p säkert e he bra? Ja hoppas he iallafall :D
RaderaAlltså, nu prats det om valet med att äta kött eller ej och faktum är att det finns de som är allergiska mot kött och då för alla kemikalier som används. Jag kan inte äta något som hellst rött kött för I vilken köttproduktion du än kikar på så används kemikalier. kor på engelage (osäker på stavningen) det är hö som man tilsätter ett medel som ska göra att de känner mera hunger + höet håller batter -> kemikalier. Grisar tilldelas även de diverse tillsatser, vissa (även finska) ger suggorna regelbundet sprutor för att de skall bli endast mera suggor, för det är inte ofta det är galtar som slaktas, för då måste de va kastrerade och då ger man dem antibiotic för att förhindra infektioner. höns foder är en sammansättning av kemikalier för det är tydligen för dyrt att låta dem pcika I sig det de vill ha från naturen.
SvaraRaderaDock så ÄR hönskött snällare mot magen för kroppen har lättare att smälta det.
Det stammer att vi I Finland har sjuukt bra slakterier, de är hygieniska. MEN hur gör de för att få det hygiensikt? jo, kemikalier. då köttet är klart att förpackas så måste det ju se ferächt ut för att konsumentetn skall vilja köpa det så vad gör man då? tillsätter kemikalier.
I en production av kött så kommer man inte undan kemikalerna. Men som sagt personligen allergisk mot all rött kött, blir magsjuk i flera dagar då jag fått i mig ens lite. dock har jag testat att äta kött som är 100% ekologiskt och jag blir faktist inte lika sjuk av det.
Alla gör som man vill, men det är lättare att göra beslut om man har fakta.
Oj så du e typ vegetarian mot din vilja!? :O Men alltså jaaa..... Kanske bord man bli vege. Jaa så får det bli. Nu blir jag vegetarian, jag gillar ju ändå int kött. Jäva skit industri som ba ska propp allt fullt me kemikalier för att tjäna pengar!!!! Tack för din informativa kommentar!
RaderaTycker anonym borde läsa på lite bättre innan hen kommenterar. Carro, du ska helt bortse från anonyms kommentar, suggor får INGEN spruta för att producera mer suggor än galtar. Det med höet är också att ta i.
RaderaDet här kan väl ändå inte stämma? Har aldrig hört om någon sådan spruta i Finland :/
RaderaAngående medlet som man sätter på kornas ensilage, så en stor del av vi bönder använder oss av biologiska ensileringsmedel istället för "kemikalier". Varken biologiska medel eller "kemikalier" gör så att korna blir hungriga utan de gör så att fodret hålls färskare. Chockerande hur mycket felaktig information som anses vara fakta! Carro lyssna inte på anonyms kommentar för det hen påstår stämmer inte.
RaderaI finland ger de ofta gmo baserad foder åt hönona å di flesta vet väl vilket gift det är. Så jag skulle satsa på gmo fri kyckling. Det märks stor skillnad på "vanlig" och gmo-fri.
SvaraRaderaJa det kommer vi nog att göra, men vilket märke är gmo fritt då?
RaderaOj, det var jag som kommenterade där förut. Det står på förpackningarna på själva plastet. Det skiljer ganska mycket i utbudet av gmo-fri kyckling från butik till butik så hittar jag gmo-fri på erbjudande så brukar jag köpa extra och frysa in :)
RaderaOch angående gris och nöt så skulle jag satsa på snellmans (de har varit duktiga på att ta bort tillsatser ur deras produkter) eller från någon närproducerad ekobonde (via rekoringen t.ex. Kolla fb sidan deras)
RaderaHej du anonym. Felaktiga uppgifter, i Finland ges inte nån sån spruta som åt suggor för att producera flera suggor. Det ges inte heller nån antibiotika i samband med kastrerig, det som åtminstone är obligatoriskt för snellmans producenter är att ge bedövningsmedel åt galtar som kastreras. Denna bedövning är ut ur griskroppen när det kommer till slakt eftersom kastrering sker vid 5 dagars ålder och slakt tidigaste vid 5 månader.
SvaraRaderaSkulle precis skriva samma sak, anonym borde inte kommentera eftersom hen själv inte verkar ha alla faktan på klart.
RaderaDet är så otroligt svårt att veta vad man skall och inte skall köpa, det jag försöker kolla efter då det kommer till kyckling är att det är finskt kött och utan tillsatt salt. De flesta kycklingarna är i saltlag för att hålla längre och det är ju inte så bra med tanke på små bebisar.. Helst borde man väl ha egen bondgård och ha alla djur på bakgården, egen kossa, egna höns och någon liten gris här och där ;)
SvaraRaderaKan till viss del förstå vad den tidigare "anonym" menar. Kanske det är en aning överdivert och felaktig information som ges. Men min bror är är även han allergisk mot kött och enligt läkarna så är det då de kemikaler som används I köttproduktionen som han inte tål. För liksom anonym kan han äta kött I små mängder men endast om det är 100% ekologiskt. ex, älgkött går i små mängder. så att påsta att det inte finns kemikaler I finskt kött är även det falsk information för det finns och då så pass att man kan bli allergisk mot det. Mina barn får kött emn då egenproduserat från deras morfars gård.
SvaraRadera/ Erica
ingen har väl påstått att de int finss kemikarlier i finskt kött? de folk är skeptiska till här är ju spurutan anonym talar om
RaderaEftersom jag och pappan till barnen äter kött så har vi även gett kött till våra barn. Att själv äta kött men inte ge åt barnen skulle kännas konstigt :) jag är dessutom dålig på att laga mat, vi kör med husmanskoster eftersom jag inte heller tycker om att stå och laga mat, och jag tror inte att mina barn skulle få i sig tillräckligt protein om de inte åt kött, eftersom jag inte är så insatt i vad man ska äta istället. Tofu kräks jag nästan av om jag stoppar det i munnen så det är verkligen inget alternativ heller hos oss. Människa har ju alltid ätit kött, och enl bibeln (om man tror på den) så ska vi äta djur. Kött är bra för våra kroppar. Och med det menar jag inget ont mot vegetarianer, jag har själv många gånger tänkt att man borde bli vegetarian för att skona djuren, men jag skulle som sagt inte klara av det hursomhelst. :)
SvaraRaderaHej, intresant ämne!
SvaraRaderaNu har jag varken barn eller någon djupare insyn i vilka kemikalier som används inom köttindustrin i Finland, men jag vill bara påminna om att kemikalierna kommer från många olika källor. Det kan vara antibiotika som nämndes, som ju faktiskt "sprutas" in i djuret. Det kan också vara i form av bekämpningsmedel som sprutas på maten som djuret äter. Sedan kan det också komma från själva behandlingen av köttet före det åker till butiken. Utan konserveringsmedel blir kött snabbt mörkt. Folk har lärt sig att rött är en bra färg på kött och därför används kemikalier för att behålla färgen. Ekologiska varor är alltid att föredra, både för dig och din baby. :)
Har själv växt upp på älgkött o ha aldri haft nå problem med det (va ja nu vet av) så ja tror nog det kan vara ett bra alternativ! Ingen människa proppar ju medicin el andra kemikalier i dem (varken före eller efter slakt!) så de borde ju vara rena och kemikaliefria. Dessutom innehåller älgkött int lika myki fett som griskött så de e ju hälsosamt från den synpunkten också. :)
SvaraRaderaAngående allergi av kött, så är det oftast proteinet i blodet som framkallar allergireaktion.
SvaraRaderaMin man är svårt allergisk mt rött kött, alltså både ko, gris och även älg.
Så inte mot kemikalierna i köttet, utan mot själva proteinet.
Använd sunt förnuft och vi har ju säkert de flesta av oss också blivit uppväxta på kyckling och nötkött. Vanligt sådant. Och visst blev ju vi ganska bra ändå?! :)
Vi började med älgkött åt dottern (älgfärs med andra ord) det ger jag oftast ännu. Nu är hon äldre än Lo och äter både nöt och kyckling, men kycklingen började jag ge sist av allt. Varför vet jag egentligen inte, det bara blev så.. Har man tillgång till älgkött, så skulle jag satsa på det! :)
SvaraRaderaJag skrev den där kommentaren och jag vill ännu säga att jag inte dömer en vuxen som äter kött nån enstaka gång i veckan. Dock så vet man ju att speciellt rött kött sammankopplas starkt med livsstilssjukdomar så varför överdriva och trycka i sig hela tiden? Om nu nån ens gör det längre...
SvaraRaderaDetta tycker jag är en ganska bra och saklig dokumentär om kycklinguppfödning i Finland :) http://vetamix.net/audio/massproduktion-av-kyckling_5016
För den som inte orkar lyssna: en broiler lever (i allmänhet) fem veckor, ihopträngd med andra broilers. Sen förs de till slakt. De är såklart feta när de fått en massa mat och väldigt lite motion. Det säger ju sig självt att det inte är så värst hälsosamt, om man själv skulle vara stilla i fem veckor och bara äta så skulle ens viktuppgång inte bestå av hälsosam vikt. Sen skrev ju nån här ovan om fodret också, vad man ger åt kycklingar OCH andra djur som slaktas, ja det är inte alltid bra mat.
Att kött är bra för människan? Läs och begrunda eller strunta i det. http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html
Ja tycker att du ska själv bestämma, om vi skulle börja läsa på allt vi äter och hur dom gör så skulle vi ju inte äta nånting, fick höra tillåmed att man inte ska ge mjölk åt barn för dom blir helt upp i varv.... det är klart barn ska dricka mjölk!
SvaraRaderaJag är vegetarian men kommer nog ge kött åt mina framtida barn, även om jag tycker synd om de stackars djuren som göds upp för att dö.. Men jag vill inte låta mina åsikter och val påverka barnen utan tycker att då de själva kan välja så får de det. Att hålla bort kött från dem skulle kännas fel, det skulle begränsa dem så mycket i matväg tycker jag.
SvaraRaderaSjälv skulle jag aldrig någonsin stoppa en köttbit i min mun mera, men kan ju medge att jag ibland kan tycka att det vore så enkelt att kunna kasta en vanlig korv på grillen "som alla andra" och inte vara så "invecklad".. ;)
Den här kommentaren tycker jag var toppen, verkar va en klok och öppensinnad morsa! :D *tummen upp*
RaderaJag tycker att du ska ge blandad kost, mänskan behöver hela kostcirceln, och jag tycker att det är fel att tvinga på sin egen diet på ett barn, eftersom då kan inte barnet välja själv. Dock skulle jag vara noga med att göra den mesta maten själv för att slippa konstiga kemikalier.
SvaraRaderaSå i framtiden kör på gammal hederlig husmanskost, den är nyttig och man får bra med energi av den.
Men att äta kött är ju också en diet. Husmanskost är en diet. Att ta bort en viss sak ur barnens kost innebär ju att man lägger till annat. Sen kan ju ungen testa det som togs bort när den är lite äldre och kan välja själv.
SvaraRaderaVa glad att ni kan ita å int behöver slangmatas! Böri ni berätt åt större barn va di får å int får ita får du ju ti sist anorexi osv..jag har en mamm som e vegan å väldigt noga me att allt ska va eco så jag har int våga ita na på snart 3 år....lever på bär å soya mjölk typ:/ låta båne ita å njut åv all sorts mat sålöng di kan!
SvaraRaderaDet var nån som skrev om att kemikalier används i kött för att det ska hållas rödare. I finland har vi nog (tror jag) ganska strikta regler om vad som får användas för att köttet ska "se bättre ut". Det var roligt att jämföra köttdisken i tex spanien med våran. Där är allt heelt rött och rosa av färgämnen och kemikalier. Nästan oaptitligt! Så jag tror inte vi sportar så mkt med sånt här i vårt land. (Men som sagt, jag har ingen fakta, detta är bara vad jag hört nånstans, och sett själv).
SvaraRaderaJag kommer nog ge kött åt mitt barn, men kommer nog vara uppmärksam med varifrån köttet kommer osv, mest med tanke på barns känsliga magar. Jag har alltid ätit kött av alla slag och jag tror inte mina föräldrar har ägnat så väldigt mycke tanke på hurdant kött jag fått i mig, och jag har aldrig haft problem med det. Så jag tror knappast jag blir helt petnoga med sen saken heller med mina egna barn (förutom om det uppstår allergier osv, det vet man ju aldrig..). ;)
jag blir så glad av att läs dehär! du har en bra inställning till kött, lixom du tänker att de behöver int va eko men inhemskt åtminstone! och ja, vi har som sagt strängaste djurskyddslagarna i världen, och jag som själv är uppväxt på bondgård kan nog int säg annat än att dom som tvivlar på att finländska djur tas dålit om hand har nog int sett mycke här i världen, visst, undantag finns, men finlänskt kött, och annan finländsk mat för den delen, är det inget fel på varesig det är konventionellt eller ekologiskt odlat! :)
SvaraRaderaJag blir också mamma inom några månader och jag tänker själv klart ge kött när den dagen kommer, som en del av en mångsidig kost!