torsdag 22 januari 2015

Dagens fråga: Borstning


Hej! Det är såklart okej :) Jo, det stämmer, Lo har inte ännu fått några tänder. För några veckor sen var vi på en mamma-barn träff hos rådgivningen med temat: Tandhälsa. Där fick alla babysar en tandborste. Lo valde en blå tandborste och lag direkt den i munnen. (Hon lägger ju ungefär precis allt i munnen och tuggar på det.) Sen den dagen har den tandborsten varit med ungefär varje dag. Hon leker med den, suttar på den, gnuggar den mot tandköttet och ja, håller i den och sådär. Det tror jag är jättebra, jag säger ju åt henne då hon leker med den "Oj har du tandborsten? Va roligt sen då du får tänder så får du borsta dom med den!" Så kanske hon lär sig så småningom att det är dendär som är tandborsten. Sen får hon då lära sig vad man egentligen ska göra med den. Jag tror att det är väldigt bra att vänja babyn med tandborsten tidigt, så att hen är van sen när den första tanden dyker upp. Vi har dock aldrig hållt i borsten och borstat hennes tandkött eller så.. Och det kommer vi nog inte göra heller, ser ingen vits med det och har inte heller hört att man ska borsta tandköttet? Är det något jag månne missat...  

Under tandhälsa besöket fick vi lära oss att det är bra att börja borsta direkt den första tanden dyker upp. Två gånger om dagen ska man borsta den lilla tanden, efter frukost och före läggdags. Då är det dock inte så att en måste lägga tandkräm och gnugga tanden hårt och noga, utan då är det också mer att få in rutinen och vänja barnet med borstningen. 

Det är först sen när barnet får sin första kindtand som det blir med viktigt att borsta noga och ordentligt. Förhoppningsvis har barnet då vanan inne och tycker att det är en självklar sak att borsta tänderna två gånger om dagen.

Jag skulle väl säga att det är bra att börja just då när den första tanden kommer. Då kommer vi börja "hjälpa till" så hon märker att "aha det var detta man sku göra med denhär grejen" men tills dess får hon leka med borsten själv och bekanta sig med tandborstningen på det sättet. 
Lycka till med borstningen! :)

4 kommentarer:

  1. Man behöver inte borsta tandköttet men när tänderna är på kommande kan det klia och då kan de vara skönt för babyn om man lätt borstar tandköttet :)

    SvaraRadera
  2. Jag har hört att man inte ska ha babyn att leka med tandborsten, men jag minns inte alls varför och kan inte komma på någon orsak till varför barnet inte skulle få göra det, de tuggar ju på allt annat så :p men nej, man ska inte borsta tandköttet innan tänderna har kommit fram. :)

    SvaraRadera
  3. Hur ska dom bli van me tandborsten sen på en gång när en tand ha kommit upp..om dom int får tugga eller leka med den..har ingen aning om vad det korrekta svaret är..tror int ens de finns nå som e korrekt..men nog måst man väll på nå sätt vänja dom vi den före en tand dyker upp.vet int hur vi kommer att göra..men nog hittar man väll på nåt som passar sen näär de dags :)

    SvaraRadera