tisdag 7 oktober 2014

Mammans uppgift att sköta barnet nattetid?

Hörni, då en mamma är mammaledig, som jag nudå, tycker ni då att det är mammans uppgift att ta alla nätter med bebisen då pappan ska ijobb? Pappan måste ju vara pigg till jobbet, och mammans "jobb" är ju att ta hand om bebisen.. 

Här är det nog jag som tar hand om Lo om hon vaknar om natten. Jag känner att det liksom "hör till mig", och att Robert behöver vara pigg i jobbet om det sku vara så att han behöver köra långa sträckor eller kanske måst släcka nån brand hela dagen. Då han är ledig däremot, då delar vi nog upp nätterna ifall det sku behövas. Nu sover ju Lo ganska exemplariskt, kan tänka mig att det kanske är annorlunda om man har en bebis som vaknar typ 10 ggr per natt..


bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

23 kommentarer:

 1. Vi kör på samma stil. Jag tar hand om dottern nattetid in i veckan och på helgarna hjälpes vi åt. Men nu har vi turen att ha en jättesnäll tös som sover hela nätter med inga/1st matpaus. Så det är inte så tungt för mig *peppar peppar* men de få gångerna som hon nu har vari lite mera orolig nån natt så nog har pappan vaknast då också och hjälpt till. Men jag tycker nog också så att den som är ledig dagen efter den tar hand om natten för den föräldern kan ju ta en tupplur tillsammans med barnet då följande dag. Så kör vi iaf. Kan ju se helt annorlunda ut för nån annan. :)

  SvaraRadera
 2. Nu är inte jag mamma ledig då :) men sambon som är sjukskriven ger välling om dottern vaknar på natten har väll blitt så automatiskt :D och på helgerna eller annat ledigt kör vi varannan morgon så man har en chans att sova ut. Så funkar det här :)

  SvaraRadera
 3. hemma hos oss är de jag som sköter vare sig helg eller vardag! jag är så nojjig så litar inte på att pappan ens vaknar på nätterna eller att han värmer till rätt temp m.m.! det funkar för oss, fast jag kan bli lite trött men jag har ju blivit van!

  SvaraRadera
 4. Jepp, samma sak här. Vår tös är nu dryga 4 månader och jag kan räkna på en hand hur många gånger min man tagit nattskiftet. Mest tänkte jag just att jag vill att han inte är helt tööt när han har jobb och kvällsstudier, och för det andra så tyckte/tycker jag att det är helt tassigt att vi båda måste vakna på natten. Själv sover jag sidu så uselt och vaknar av alla små ljud, så jag beslöt mig för att han (med superba sömntalanger) lika bra får sova igenom natten då. Jag kan ju sen snooza till 11 nästa dag med flickan om vi inte har program.

  I början vaknade hon 2-3ggr per natt, men nuförtiden somnar hon där 21-22-tiden och sover oftast ända till 06, så vi har nog lyx med det också än så länge. Kan nog tänka mig att vi sku dela på jobbet lite mera ifall det sku vara väckning hela tiden på natten.

  Bra att höra att andra tycker lika! :)

  -Ninni-

  SvaraRadera
 5. Här kör vi nog så att ja tar hand om barnet nattetid på vardagarna. Sen på helgen turas vi nog om liite o så har vi så en får ha sovmorgon på lördag o andra på söndag :) /J

  SvaraRadera
 6. Både ja och nej. Jag har tagit de flesta nätterna hos oss, för jag tycker att den som är föräldraledig också ska ta nätterna. För som sagt ovanför så kan man vila medan barnen vilar. Men om man har t. ex. tre barn att ta hand om, varav bara en sover på dagen, så kan även den föräldralediga ha tunga dagar, och då tycker jag att den jobbande föräldern kan ta någon natt. Så båda får sova ordentligt någon gång. Men sen är ju det där väldigt olika på personer, vissa kanske inte är trötta dagen efter fast de haft en vaknatt, och vissa kanske går omkring som zombies bara för att de varit vakna 5 minuter under natten. Så man får komma överens om hur det funkar bäst. Sen beror det också på hur "jobbigt" barnet är på natten. Det är skillnad om det är kolikskrik två timmar i streck, då kan man hjälpas åt.
  Men alltså: jo, jag tycker det hör den föräldralediga till att även ta nätterna.

  Huh, vilken roman :D

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag helammar så tar jag alltid nätterna, och det skulle jag nog göra ändå. Jag är hemma för att ta hand om barnen nu, han jobbar. Jag kan gå och lägga mig på dan med bebis då bären är i förskolan. Det kan inte han. På helgerna brukar jag ge honom åt sambon så jag får sova lite längre,eller tills boobsen sprängs:) min sambo låter mig också sova hur mycket jag vill på dagarna in i veckorna och helgen om vi har haft sämre nätter. Han brukar då fara ut med bären så jag får lugn och ro. Det är snällt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, dottern ammar med 1-2 timmars mellanrum. Men på helgen så kan han ta henne när hon vaknar enda tills det är dax för nästa amning. Den timmen sover jag djupt.

   Radera
 8. Jag ammade nattetid tills dottern var 11 månader. Hon var vaken mellan 5 och 15 gånger varje natt, de fyra sista månaderna var hon vaken mellan 10 och 20 gånger, och skulle tissa. Vi har en son som var under 2 år också, och jag höll på att bli galen. Så ibland fick faktiskt pappan hjälpa till och vara vaken med henne tills hon somnade. Jag tycker inte att mitt "jobb" hemma med barnen är mindre värt än pappans jobb, och även om jag förstår att han behöver nattsömnen på ett annat sätt än mig då han ska vara i jobb och på möten, så behövde jag också få sova och få känna att dottern inte bara var på mitt ansvar. Jag anser inte att nätterna automatiskt är den förälders som är hemmaförälder. Om vår dotter hade varit vaken 1 gång per natt hade jag kanske tyckt att det var helt okej att jag tog henne varje gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Ja har nog också tagit dom flesta nätterna. Men vår son (3mån3v) tar natten runt 19 o morgon strax före 06... han vaknar sådär 4-5 gånger på de timmarna. Och där runt tre så ede svårt att somna om, då sku han helst vara upp o leka.. så för att jag skall få lite sömn borde jag gå o sova 19 o de gör man ju int för man har ju ett hus att ta hand om också... så här har vi nu haft första natten när pappan var upp o mata första turen. Och att han tog upp sonen kl 6 då han ändå sj sku upp så då fick ja otm sova en halvtimme längre. De e väldigt tungt att ta morgon 6 o sena kvällar ock sedan vara upp halva natten. Men skönt o helt annan sak för er som får sova till 11 tiden. Sku ge va son helst för en sådan morgon nu...

   Radera
  2. Vi sover int ti 11 :) Lo vaknar nog 8 - halv 9 nuförtiden

   Radera
  3. Nej nu förstod du fel. Ja mena Er (alla som får sova längre) inte specifikt du o Lo. Men här låter de som alla tycker nätterna går så lätta... Ja har hittills tagit nätterna och mannen mornarna på helgerna (6-9) men nu måst jag nog börja få hjälp av gubben. Vet inte om ja e den enda som kan känna att ja sku kunna somna mot en vägg nu som då, för att ja e så trött. (Idag tog han morgon 5.30) O ja kan ju inte va den enda som har de så. Men å andra sidan så sku ja giss de e lite lättare när man ammar på nätterna. Då ede ju bara o ha bebisen i sängen ex o släng fram tissen åt hen?????? (Kan va ja har helt fel, har ju aldrig ammat här hemma så ja vet inte, men de låter ju som de sku va mindre arbetet). Flaska måst du ju upp o värma o laga o före den är äten så e otm jag pigg. Så de tar ju en stund att somna igen sen när man väl fårr gossen o sova.
   Men ja kan gott o väl säga att ja e sååå avundsjuka på Dom som får sova bra nätter, Som får känna att dom är utvilade på morgon och så... Men kanske de kommer den dagen för mej någång också.
   men de va nog inget illa menat mot någon på förra kommentaren så ni vet

   Radera
  4. Det låter som att du behöver få sova! Kanske pappan kan ta någon natt i veckan, så du får sova ut ordentligt?

   Radera
  5. miaK jag är också avundsjuk på alla som får sova DU ÄR INT ÄNDA! men du ska int jämför dig me allla "bloggmammor" för dom går ju alltid allting sååååå bra och allt är såååå perfekt... så ne, läsa genom raderna sejr ja bara

   Radera
  6. Första tiden gick det bra att amma 5-10 gånger under nätterna men de slutade med att hon sover med oss varje natt.. Vilket blir obekvämt! Och nu når hon är 10 månader ammar jag 10-20 gånger/natt hon sparkas och väder sig.. Sådär med att bara slänga fram tissin var ingen bra idé då hon blev äldre! Sku jör vad som hälst för att få henne att ta flaska sova i egen säng sova en hel natt o.s.v. (när man ammar kan ju inte gubben ta över..)

   Radera
  7. → Anonym... skönt att höra de e fler än jag som har de såhär.. men man blir så trött. När gossen varit o skötas några gånger ska ja nog släppa iväg honom en hel dag så ja får sova..O jo från o med nu får nog pappa börja hjälpa till på natten... Så ede ju ofta så. Folk skriver ju mest om de positiva. Ibland vill man verkligen fråga vissa bloggerskor va dom ha gjort me barnen för att få dem så perfekt. De tkr ja e bra me Carros blogg också för hon skriver också när de har varit jobbigt och sämre dagar...

   Radera
  8. Anonym, när jag läste dott inlägg tänkte jag att har jag skrivit detdär?! Precis sådär var det med vårt andra barn! Tillsist blev jag nästan galen av att vara vaken 15 gånger varje natt! Så jag slutade helt nattamma. Dottern var 11 månader då. Jag tog sonen med mig och sov hos mina föräldrar i tre nätter när mannen hade semester. Då fick han sköta om henne och vi fick bort amningen nattetid. Nu vaknar hon efter att ha sovit 1-2 timmar i egen säng och då ska hon sova med oss, men vi behöver åtminstone inte vara vaken 15 gånger varje natt längre! :)

   Radera
 9. Om vår son vaknar så tar jag alltid första delen av natten o pappan andra. Han vaknar aldrig om vår son vaknar innan tre o jag vaknar inte efter tre. Så vi delar :) o helgerna har jag sovmorgon då sambon är morgonpigg då han alltid börjar jobba fem. Inte mig emot ;)

  SvaraRadera
 10. Hos oss är det nog jag som är uppe med tösen varje natt. Men på helgerna tar han henne från tidig morgon så att jag får sovmorgon! :)

  SvaraRadera
 11. Här gör vi också som många ovanstående , att helgen så turas vi om men in i veckorna e de nog jag som sköter vaket.. Fast ofta vaknar vi samtidigt så då e de bara vem av oss som kommer sig opp.. Å ibland sover jag igenom de mesta å ibland markus. Som tur ha vi int direkt nå vakna nätter mera, Angelica skriker lite nu när hon e snorig och tappar tuttu men de går snabbt över ti sömn

  SvaraRadera
 12. Vi har flera barn o jag e mammaledig, gubben jobbar, hos oss e de nog så att det är mannen som tar nätterna de få gånger som inte liten somnar genast jag ammat, helammar ännu, han tycker att jag har mer än tillräckligt som e hemma på dagarna att han har mindre jobb som e i jobb så helt självmant o frivilligt vill han låta mig sova så att jag sen ensam orkar med ruliansen tills han kommer hem o vi kan hjälpas åt! Han jobbar enbart morgonskifte så ifall han e trött när han kommer ur jobb så vilar en stund på kvällen istället, det systemet fungerar bra här hemma hos oss! O jag e mer än tacksam över min duktiga hjälpsamma man!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter toppen! Tummen upp för din man som förstår att man inte sitter hemma och chillar och kan slänga sig i soffan när man blir trott för att man är hemmamamma! :)

   Radera
 13. Vill ännu tillägga att jag enbart ammar, ger aldrig flaska, men liten sover alltid mellan oss så jag e knappt vaken de gånger hon vill äta, men ibland händer det att luft i magen lämar o bråka o då stiger alltid mannen upp o har henne att rapa o nattar henne igen!

  SvaraRadera