söndag 21 december 2014

Juliga recept som jag och mina systrar ska testa idag!

JULKOLA

Ingredienser
1 vaniljstång
100 g smör
3 kanelstänger
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1⁄2 dl ljus sirap
1⁄2 dl glykossirap
1⁄2 tsk salt
1 tsk malen kanel
 
Gör så här
Dela vaniljstången på längden. Bryn smöret i en kastrull och lägg ner vanilj- och kanelstänger.
Tillsätt resten av ingredienserna utom malen kanel.
Rör om och låt koka utan lock till 123° eller tills smeten klarar kulprovet.
Ta upp vanilj- och kanelstängerna. Rör ner malen kanel.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25 cm.
Låt kallna och skär kolan i bitar.

JULBOLLAR  

Ingredienser
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
1 dl russin
1-2 tsk kanel
Kaffe (1-2 msk)
Kanel och socker att rulla bollarna i
 
Gör så här
Använd er av en matberedare, kanske att även en stavmixer kan fungera, det fungerar inte att mixa ihop det här för hand. Börja med att mixa havregrynen tills det inte är några stora bitar kvar. Häll sedan i socker, kakao, vaniljsocker, kanel och russin och mixa återigen tills alla stora bitar är borta. Skiva sedan ner smöret och häll på en skvätt kaffe och mixa sedan igen tills ni har en jämn fin smet.
Rulla sedan bollar i lagom storlek och rulla dessa i en socker/kanel-mix. Ställ sedan kallt, förslagsvis i en burk med lock om de ska stå en längre stund i kylen.

CHOKLADKARDEMUMMAFUDGE

Ingredienser
5 dl råsocker
4 dl vispgrädde
3 1/2 dl mjölk
1 msk krossad kardemumma
100 g mörk choklad
 
Gör så här
Smörj en form, ca 15x20 cm (för 20 st), med smör alternativt täck den med plastfolie (dock klarar inte alla plastfoliesorter den varma smeten).
Blanda socker, grädde, mjölk och kardemumma i en vid kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning tills temperaturen är 118°C (klarar kulprovet).
Hacka chokladen och rör ner den, rör försiktigt tills massan ljusnar något. Häll upp i formen.
Skär fudgen i rutor när den svalnat. Förvara den torrt.

CHOKLADDOPPADE PEPPARKAKSKULOR
Ingredienser
150 gram pepparkakor
100 gram färskost
200 gram mjölkchoklad
Garnering: Florsocker

Gör så här
Mixa pepparkakorna i en mixer, tills det bara är smulor.
Häll sedan dessa i en skål, och rör ner färskosten.
Forma till lagom stora kulor.
Ställ sedan dessa kallt under tiden som du smälter chokladen över ett  vattenbad.
Sedan chokladdoppar du dessa kulor i chokladen och ställ dem kallt igen tills det är dags att servera.

MARSKRISPS
Du behöver
4 Mars
90 g smör
50 g rice krispies
Gör så här
Smält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet.
Ta av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies.
Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

MINTTRYFFEL
 
Ingredienser
1.5 dl grädde
50 g smör
300 g mörk choklad
150 g after eight
 
Gör så här
Värm grädden i en kastrull och lägg ner smöret och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den och after eight. Rör tills allt är smält.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15x20 cm. Häll tryffelsmeten i formen. Låt stelna i kylskåp. Skär den i bitar.

DAJMTRYFFEL 

Du behöver
1 dl grädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak
Ca 100 g dajm
Kakao
 
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i kvarg och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.

3 kommentarer:

  1. Vet du i vilken butik man kan hitta rispuffar o. Riscrispies? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De e ju där i hyllan var di har cornflakes och sånt! Så i varje matbutik kanske? :)

      Radera
    2. Okejj tack ;) God Jul o. Gott Nytt År till dejj o. Din familj :))

      Radera