onsdag 16 april 2014

Vecka 35 idag! Rdg besök nu



Barnet
Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.
Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som föds i denna vecka överlever utan några allvarliga men.. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. (Wohooo jag har nått mitt mål \m/). Barnet har väldigt lite rörelseutrymme nu då det fyller ut nästan hela livmodern.
Mamma
Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.
Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.
Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.
Det är lätt att bara fokusera på förlossningen men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen också. Det är viktigt att prata igenom förlossningen med din eventuella partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Ta upp era funderingar och känslor till ytan och diskutera dem gärna med varandra och er barnmorska.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. (Hehe sen dag 1). Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner att i ett förlossningsbrev skriva ner sina funderingar och önskemål inför förlossningen? Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Berätta gärna om dina egna funderingar och önskemål också. Prata igenom detta nu eftersom det inte alltid blir så mycket tid under förlossningen. Om ni skriver ett eget förlossningsbrev kan det läggas i förlossningsjournalen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt görs en extra kontroll nästa vecka för att sedan eventuellt försöka vända barnet. Detta görs i så fall på förlossningen. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. 
Hej och gommorrron! Där fick ni läsa om vad som händer i denhär veckan. Känns konstigt att vi är i vecka 35 nu. När jag själv int var gravid och härde om folk som var i dehär veckorna var det sådär "aha hon föder närsomhelst" Fast nu då ja själv är här vet jag ju att det int riktit är så.. De känns ganska länge tills ännu.. Men man vet ju aldrig när hon känner sig redo att komma ut. Kanske är de om 2 veckor eller om 6 veckor.. Får se! 
Nu ska vi fara till rådgivningen! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar