torsdag 14 augusti 2014

Att sjunga och läsa

Jag började sjunga för Lo redan när hon låg i magen. Inte så värst ofta i början och mitten men mot slutet så endera sjöng jag eller hade alltid på musik. Det med att "tala med magen" var dock aldrig min grej. Jag tyckt det kände olustigt att vara ensam och stå och tala med stora magen, så det gjorde jag helt enkelt inte. Tror inte hon tagit skada av det, hehe. 

Nu när hon är "ute" så sjunger jag nog för henne varje dag, speciellt när hon ska sova. Oftast är det påhittade sånger utan sammanhållning, men också "Lille katt" "Trollmor" (Favvis!) "Det vackraste jag vet" "En kväll i juni" .. Jepp det är några av sångerna som går på repeat här hemma på kvällarna. Jag älskar att sjunga för henne, och hon njuter av att höra då jag sjunger. (Hur nu man kan göra det hehe)

Något vi dock inte ännu har börjat med är att läsa böcker/se i pekböcker. En gång har jag gjort det (då jag var nojjig över att hon får för lite stimulans, lol) men hon var ytterst ointresserad och somnade typ hehe. Nu har jag dock tänkt att från att hon blir 3 månader så ska vi börja "smaka" på böcker.. Har en bok gjord av tyg med stora färgglada bilder på Nalle Puh och hans gäng, den är säkert bra att börja med då hon ska smaka, känna och riva. Sen vartefter kan vi säkert avancera till små böcker med bilder på kanske bilar eller djurbebisar. När hon sen faktiskt lärt sig vad det betyder att läsa bok, ja då ska vi ge oss på dessa böcker som jag hittade på loppis häromveckan. "Mimmi får en farfar" hade vi när jag var lite, jag minns att jag ääälskade boken, men jag kan tamme tusan inte minnas vad den handlade om (förutom då att Mimmi fick en farfar haha) Tänkte inte ta reda på det heller, det väntar jag på tills den dagen vi läser boken med Lo.

När började ni läsa/berätta sagor för era barn? 


13 kommentarer:

 1. Vi har nyss börjat läsa för vår dotter (13 mån). Hon har nyss börjat visa intresse för böcker som läsning, inte enbart bitmaterial ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va roligt det måste kännas när hon vill hänga med i berättelsen och lyssnar uppmärksamt istället för att bara strattla och bita :)

   Radera
 2. Vi började läsa och bläddra i böcker redan då sonen var några veckor gammal. Först verkade han inte alls intresserad, men jag tänkte att det åtminstone är bra för språkutvecklingen att höra på sagor från tidig ålder. Vi har bara några böcker som vi läser om och om igen, så de är bekanta, ibland på svenska och ibland på finska :) Efter ett par lässtunder så märkte vi att han började titta på bilderna och lugnade sig då vi började läsa. Nu är han 5mån och tycker om att röra själv i böckerna då vi läser och blir fortfarande alltid lugn och nöjd så fort vi börjar läsa. Ska försöka hitta någon lite mjukare bok som han kan börja få "smaka" på som nästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju bra att introducera böcker redan från så tidig ålder. Det spelar ju nog inte så stor roll vad man talar om/läser åt sitt barn bara det är ens egen röst barnet hör, då tror jag barnet njuter :) Sen börjar hen nog mer och mer förstår att det faktiskt är en liten berättelse man försöker få fram, och då vet ju barnet redan från förr att det är en mysig trygg stund med mamma och pappa att läsa bok :) Blir härligt att börja läsa med Lo.

   Radera
 3. Oj vi försökte ganska tidigt börja läsa, men lillemannen ha mera varit intresserad av bläddrandet än läsandet, men nu blir det sagostund vid läggdags, sen någon månad tillbaka och ofta somnar barnen innan sagan e slut (eller åtm ett av dem) H förstår att det är läggdags och far frivilligt i säng å ska ha sin flaska och om man inte tar en bok ur hyllan så pekar han mot den å "pratar". Angelica ha visa intresse fö en titta känna bok och tycker om att äta på dem :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med sagostund på kvällen, det minns jag nog också själv från då jag var liten att jag tyckt mycket om! Så här ska nog läsas mycket! :)

   Radera
 4. Ramlade in på din blogg via en länk på facebook (loppisgrejen).. Stort grattis (såhär ett par månader för sent) till er supersöta lilla tjej :D //din småkusin ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecka! Roligt med småkusiner man inte ens visste att fanns! ;) Får man fråga vad du heter i efternamn? TACK! :)

   Radera
  2. Enlund :) min pappa e kusin me Peter! :) vi ha nog träffats flera gånger när vi va 'små'.. :) minns att vi ha paddla kanot på er villa nångång för jätte jätte länge sen!

   Radera
  3. Okej men då vet jag ju nog! :) Va kul! Var bor du nu? Såg på din blogg att ni byggt hus! Jättefint! Uppfatta int riktit var ni byggt :)

   Radera
  4. bloggen ha stått lite stilla på sistone.. :P men vi ha byggd i Västerhankmo.. :) flytta in i mitten på april! :)

   Radera
 5. Jag började läsa väldigt tidigt för alva. Och när hon var 7-8månader började hon "läsa" allt hon kom över. Hon var också väldigt tidig med talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror nog att läsning och språkutvecklingen går hand i hand! När börja Alva prat? :)

   Radera