onsdag 29 oktober 2014

Lo och hennes smakisar


Vi har ju gett smakisar åt Lo nu i 3 veckor ungefär. (Shit är det faktiskt så länge?) I början gav vi bara en iskub, men nuförtiden kör vi på två. Om Lo sku få bestämma sku vi säkert ge tre.. Men det känns lite mycket ännu så vi kör på två. Eller ja, det blir väl totalt 1½ eftersom mycket också hamnar på byxorna/golvet/bordet/mitt ansikte. Ja, det är ju en klottig historia dethär med att börja ge mat! Men hittills har vi nog bara tyckt det har varit roligt, både jag och Lo. Hon fattade ganska snabbt detdär med att öppna munnern och svälja ner maten. I början så lag jag bara skeden på hennes läppar, och därifrån fick hon själv känna sig fram och visa om hon ville ha eller inte. Snabbt började hon öppna munnen och förstod att slicka av skeden, eller ja, vad jag nu ska säga. Iaf, idag är hon riktit duktig, gapar stort och sväljer utan problem! Klottig är hon, jo, men det måst hon ju få vara :) Igår orkade jag inte med fler morotsfläckar på kläderna så vi tog helt enkelt bort tröjan så fick hon hoppa i badet efter maten.

Vi behöver inte mycket vid hennes matstunder, 
men följande är vad som är nödvändigt att ha till hands för oss!


1. Mat + bra sked. Vi matar henne nujust med morot. Vi började med potatis. Har inte riktit bestämt vad som får bli det tredje vi introducerar för henne.. Förslag? Skeden har vi fått av mamma. Den är mjuk och böjlig. Fungerar riktit bra med den!
2. Pipmugg. Liiiite svårt tycker hon nog det är denhär pipmuggen, och vid fyssen idag så sa de att man inte behöver introducera pipmugg åt bebisarna ens, att man hellre ska gå direkt till mugg. De tipsade om att man kan börja med en såndär liten medicinkopp, de tyckt jag låter bra, så en sån ska jag försöka få tag på. Testade nog att låta henne dricka ut hennes ena pipmugg utan pipen på, men njaa det gick nog inte så bra.
3. Haklapp. YEAH! Nujust har vi inte en sån som på bilden, men tror det kanske sku vara läge att skaffa.. För hon vill lägga haklappen i munnen vilkek leder till gaaanska mycket klott.. En hård haklapp kanske sku va bättre.
4. Papper. Ojoj, det går nog åt papper då Lo äter hehe! Det ska torkas lite här och var..

Före vi började med smakisar åt henne såg jag nog framemot det men såg det även en jobbig grej att lägga till i vardagen. Vet inte riktit varför jag tänkte så,  tänkte väl främst på om det blir så klottigt, om hon inte vill ha osv. Men nu i efterhand så hade jag nog inget att vara orolig över, jo hon blir klottig men inget mer med det än att vi torkar av henne. Hon äter duktigt och har inte vägrat eller bara spottat ut hittills! Vi ger henne mat varje dag runt klockan 12-13. Får se när vi ökar på iskuberna.. Inte inom de närmste dagarna iaf.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 kommentarer:

 1. Håller Lo i pipmuggen själv än? :) eller visar hon något tecken på att hon vill? Min lillkille är snart sju månader, och vi har endast haft tuttflaska än sålänge. Men han vill inte dricka när han håller i själv, och han e no ingen höjdare på att få hållt i flaskan själv heller :D tänkte bara kanske de sku va lättare med pipmugg när de e såna där handtag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo hon håller nog i den själv, hon håller alltid i tuttflaskan också, klart jag måst stödja upp men hon vill liksom ha händerna på flaskan och på samma gång hålla i ett av mina fingrar. Pipmuggen håller hon nog i men hon kan nog int kontrollera den, så jag måst ju såklart stödja upp den :)

   Radera
 2. Låter bekant dedär me att vilja hålla i flaskan o samtidigt ett finger. Såå mysigt. Får man fråga om du va me Lo till fyssen eller bara annars? Vi sku o måst skaffa en såndär hård matlapp. Dom tycks vara goda o roliga att leka med dom mjuka....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa oj, hadd skriva ett inlägg som jag sen int publicera, där jag skrev att det ordnades från rådgivningen, så vi var från mammagruppen dit och fick tips och råd! :)

   Radera
  2. Okeeej hopoas vi o får fara på sånt. Låter intressant...

   Radera
 3. Svar
  1. Kålrot rekommenderas ju inte åt barn under ett år eftersom att de innehåller mycket nitrat

   Radera
  2. Ingen har väl skrivit något om kålrot heller? :)

   Radera
  3. Oj sori, ja tänkt för myki dör ;) ja tänkt att det var samma person som hade skrivit "kålrot" och den andra kommentaren om att kålrot inte rekommenderas, att första kommentaren hade åkt iväg för tidigt bara. My misstake, glöm min kommentar :)

   Radera
 4. Batat, blomkål, och broccoli började vi ge ganska tidigt åt vår son, men han började äta fast mat först vid 6 mån, men nog borde ni ju kunna ge det iaf när Lo har ätit några veckor redan :) sen gav vi ärter och majs som jag mixade sönder. Ärterna ger en fin färg också till tallriken :)

  SvaraRadera