torsdag 25 september 2014

När börja med smakportioner?

Ooookej. Nu kommer ett inlägg jag har tänkt på att skriva hur länge som helst, men tiden är så knapp. Speciellt denhär veckan när R har haft program varje kväll.. Då blir det inte så mycket tid över till mig.. Men nu är jag och Lo hemma igen och jag tror vi inte kommer fara till Nkby alls i helgen heller.. Vi ska nog bara vara hemma och ta det lugnt. Imoron blir det mamma-baby fredagsmys! Så jo, ursäkta för dålig bloggning.

MEN NUDÅ! Nu sover ju lilli och jag har kollat alla PH avsnitt jag har missat. Så nu är jag back on track. OK! Nuuuu. BABYMAT!


OK jag har frågat av seriöst 5-6 mammor när dom har börjat och vad dom börjat med att ge.. De flesta har sagt att de börjar kring 3-5 månader och börjat med morötter eller potatis. När vi var hos rdg så trodde ju tanten att Lo var 4 månader och frågade ju då "har ni tänkt börja ge smakportioner snart? Man ska ju börja kring 4 månader" I was like whaat. Ok nog har jag ju hört att vissa börjar kring 4 men jag har alltid trott att "man ska" börja där vid 6 månader. Det gäller väl att se på sin babys signaler, är hen väldigt intresserad av mat då man själv äter? Sover hen dåligt på natten? Ja sånt.. 

Lo är ju ganska stor för sin ålder, hon äter ju jättebra, och hon sover otroligt bra på natten. Så jag känner ju att för de orsakerna så behöver hon ju int "riktig" mat. Det sku ju vara roligt såklart att börja ge och se hur hon reagerar, vad hon gillar osv.. Men alltså nog hinner vi ju se det! Nej jag känner att 4 månader är för tidigt för oss. Min lilla baby.. Behöver nog inte nå mat ännu >:) Hehe. Det är ju klart att babyn int direkt ba: MUMS nu ska jag svälja en hel potatisportion, mums va mätt jag blev nu. Klart att det tar en stund innan babyn ens fattar att svälja maten.. Så det tar ju så klart en stund innan maten går hem ordentligt. Jag frågade av hälsovårdaren vi hade idag på efterträffen med föräldragruppen idag vad hon tycker, så hon sa att de babysar som börjar lite senare med mat (runt 6 månader) tar emot det bättre och fattar galoppen snabbare än "yngre" babysar.. Då eftersom munmotoriken är mer utvecklad och så.. Men om jag märker att Lo är helt ba MAAT MAMMA JAG VILL HA DET DU ÄTER!!! Om två veckor, då kan vi ju nog såklart börja fundera på att ge. Men det är ju som sagt ännu 2 veckor tills hon är 4 månader men som det känns nu så vill jag nog inte börja ge då ännu...

När började ni ge smakportioner åt era små? 
Sen, många har frågat mig: Vad kommer ni börja med att ge? Oooook. Jag tror vi kommer börja med morötter faktiskt. Sen efter 1 vecka när vi testat den, så kommer vi nog pröva potatis, och sen batat. Det kommer vi köra med. Sen efter en tid kan man ju börja introducera frukt, men det kommer nog ta en tid tills vi gör det tror jag.. Får se. Banan har jag iaf hört att babysar lätt får trög mage av? Så det kommer vi väl undvika. Ingen vits att pröva det ens om många fått trög mage av de.. Nog hinner hon äta banan sen.. 

Vad började ni med att ge? 
Jag kommer så långt det går att laga egen mat åt Lo! Jag sitter på kvällarna och söker inspiration och annat ang. babymat! Så smart detta med att lägga i iskubshållare och frysa ner!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

20 kommentarer:

 1. Jag vet inte hur det är då man flaskmatar men ammar man så sägerd e 6 månader och i skydd me amningen pga ev. Allergier men tycker det låter bra som du tänker, att inte ge förrän hon verkar intresserad. Har du läst detta? http://www.barnmat.net/lasa.pdf jagt ycker även att BLW är väldigt intressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en jättebra länk!! Ska absolut printa ut den o ha i köket. :)

   Radera
 2. Vi verkar tänka rätt så lika :)

  med Adam började vi med potatis utspätt med bröstmjölk. Till näst provade vi på risgröt och sedan plommon just för att hjälpa den lilla magen. Han var lite på 5 månader då vi började.

  En annan fördel med att vänta längre är ju också att smakistiden inte är så lång. Man kan rätt fort öka mängden så att bebisarna äter en måltid och inte bara en liten tesked.

  Vi hade turen med Adam att han inte reagerade på något speciellt, så rätt så snabbt började vi prova olika saker utan att vänta flera dagar. Får se hur det går med Saga sen då vi börjar med henne..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det minns jag att hon sa också hälsovårdaren nu när du skrev de :) Vilken tur! Hoppas Lo int heller reagerar.. Varken jag eller R har allergier, men kanske det inte har nått samband det.. Kanske ens barn ändå kan vara känsligt?

   Radera
 3. Började lite smått vid fyra månader. Men du känner själv vad som är bäst för er :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, alla måste ju känna efter själv, barn är ju så olika :)

   Radera
 4. Melissa hade jätte trög mage som bebis och grät varje kväll men när hon var 3 månader började jag ge henne potatis och hon blev en helt annan bebis:D magen började fungera och hon blev mera nöjd och glad :) så för oss var 3 månader rätta tidpunkten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lättnad att det hjälpte så bra med att börja ge mat! Det är ju så olika :)

   Radera
 5. Ja testa nån gång efter fyra månader de blev int ti nå så vi sluta å börja pånytt först runt sex månader då gick de myki bättre:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa de går ju att göra så också :)

   Radera
 6. Låter klokt att vänta och se hur Lo's näringsbehov ändras. Klart de sku vara jätte roligt å spännande att testa redan vi 4 månader, mem som sagt så kan det vara lite lättare att börja när barnet e lite äldre och mognare. Sen rekommenderas att börja med potatis eftersom den smakar minst och är kanske tråkigast. Börjar man med morot eller batat som smakar mer kan det sen hända att barnet int e så intresserat av endast potatis. Men givetvis får man göra som man själv tror blir bäst, det där kan ju diskuteras i all evighet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, sku vara kul men int kan man ju bara tänk på att ha kul här i världen! Okej, vi börjar med potatis då (Y)

   Radera
 7. Det är konstigt för de flesta råddatanter börjar stressa mamman vid 4 mån att man borde ge smakportioner, så gjorde även min första tant. Men jag gjorde som jag är utbildad (barnmorska) och helammade till 6 månader. Med andra barnet märkte jag att hon ville smaka när hon såg att vi åt och då började hon få puré när hon var 5,5 mån så nästan 6 ändå :) hon sov dåligt också men det ändrade inte alls av att vi började med mat, hon sover ännu dåligt vid 1-års ålder ;) vi gav potatis till först eftersom babysar, liksom oss andra, tycker bättre om sött, och ger man morot eller batat KAN babyn vägra potatis sen, men det gäller ju inte alls alla babysar, och om man börjar med batat och sen blandar med potatis tror jag nog att det går bra det också :) första barnet snajja ganska snabbt o börja äta mängder, men lillan var inte lika flitig och det räckte nog mååånga veckor innan hon alls åt något som var att tala om, mrn nu äter de båda bra :) lycka till sen och ta ingen stress från råddan! I finland rekommenderar man helamning till 6 mån, och som mamma får man själv bestämma när man vill börja ge fastföda :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, jag tycker de e konstit jag å.. Jasså, synd att de int hadd nå samband me sovase! Sku ju hadd varit skönt för er :P Joo jag ska försöka att inte ta stress från RDG, men jagg bruk ha en tendens att göra de ändå ;)

   Radera
  2. Kan svara på varför hälsovårdarna "stressar" med att börja ge smakprover. I våra kvalitets handböcker som vi följer på rådgivningen så skrivs det att man ska påminna mamman och pappan om att man KAN börja ge smakprover vid 4 månader, men rekommendationen är ju ändå helamning i 6 månader. Vilket vi också påminner om. Dock är det ju beroende på barn ifall de behöver börja få smakportioner eller inte.

   Hälsn. Hälsovårdaren

   Radera
 8. Ett barn som får mmersättning rekommenderas att man börjar med smakportioner vid 4 mån, enligt allergi- och astmaförbundets rekommendationer. Ett barn som helammas, rekommenderas att helamma 6 mån och först efter det börja med smakportioner. Dock är det viktigaste att se till barnets behov! Räcker inte mjölken/ersättningen som näring (tecken på det är t.ex. att barnet börjar vakna oftare på natten och är hungrig, är gnälligare eller växer dåligt) så börjar man med mat. En bra tidpunkt att börja med purémat är då barnet själv börjar visa intresse för vad andra äter. Vi började smaka grönsakspuré då sonen var 5 mån, först bara någon tesked här och där till lunch, eftersom han visade starkt intresse av att få smaka på mat vid sidan om amningen. Då nattsömnen plötsligt blev väldigt knyckig och han var hungrig många gånger per natt, så provade vi ge kvällsvälling och vips sov han hela nätter igen. Han är nu 6 mån och äter några matskedar (ibland en tesked köttpuré med) till lunch och dricker kvällsvälling till natten. De senaste dagarna har han också fått lite fruktpuré eller mosad banan som mellanmål på eftermiddagen.
  Jag har kokat all mat själv och tillsatt bröstmjölk och en slurk rapsolja både för att hålla igång magen och för att få med lite goda fetter. Kvällsvällingen har jag kokat på bröstmjölk och havregryn som jag mixat till fint mjöl. Jag vill laga egen mat, så länge jag har tid med det och fryser in maten i isbitslådor, så att man lätt kan ta fram den mängd man behöver. Men det kan också vara bra att vänja barnet vid burkmat, som är lättare att ha med sig om man är på vift.
  Barn tycker sgs alltid om söta puréer, så börja gärna med typ potatis, blomkål eller brockoli först, så är risken för att barnet vägrar det sen mindre :)

  SvaraRadera
 9. vi börja ge potatis då vår pojk bleiv 3 månar.. liti tidit enlit vissa men he passa bäst för han :) ha kuna sova mycki betär om nätren från he att vi börja ge rikti mat. man ska si ti båni, va som e bäst fö just he :) så böri ge när e känns rätt fö edar :)

  SvaraRadera
 10. Vi började med potatis och morot vid 3 månader, ett tips är att använda broccoli och blomkål denna årstid, de e billigt att köpa inhemska rotfrukter denhär årstiden. Vi har inte givit batat för vi tycker att det blir för sött. Började med att frysa in i "isbitsförpackningen" och vartefter babyn började äta mera så frös jag in i minigrip påsar.

  SvaraRadera
 11. Selma fick smaka första gången när hon va fyra månader på lite potatis som jag had blanda me ersättning. Å he har on kanske gjort såde 3-4 gånger å en gång ha ja prova me morot. Men ja känner nog att hon har int ännu nå behov av nå stadigare mat så därför ger vi bara pikilite ibland så hon ska få vänj sig vi smakerna. Å he tycker on ju e kul eftersom hon gillar att smak på precis allt oavsett om he e mat, leksaker, golv eller tak.

  SvaraRadera
 12. William fick plommonpuré vid 3 månader, mest för att han hade sjuk mage, så därför fick han allt lite tidigare än Miriam som började få vid kanske 5-6 månader. :) Båda har jag ammat och dom har nog annars hållits mätta av det, men har ändå börjat då :D

  SvaraRadera