onsdag 10 december 2014

Let's talk about poop

Idag har det inte varit bra med Lo's mage!! Ojoj. Egentligen tänkte jag att nej, jag ska INTE bli en mamma som talar om mitt barns bajsvanor, men nu är jag tvungen. I några dagar från och till har hon haft HÅRD mage. Först 2 ggr jättehård, och sen är det som att proppen lossnar och det kommer jättelöst. Sen igen samma sak om en dag eller två.

Idag var det så hemskt! Hon kakka först en gång och det märktes att det var jobbigt, och det var jobbigt för mig också att se på eftersom jag såg att hon hade ont. Nåväl, det gick ändå helt bra och vi klarade det utan skrik och gråt. Nå, nästa gång. Jag och Elisabeth satt och talade och jag hade Lo i famnen. Mittiallt ser jag hur hela hennes ansikte skynklas ihop, blir rött och hon håller andan. SEN börja hon skrika av smärta. Jag steg ju upp som ett spjut och sprang till skötbordet med henne så hon sku kunna kakka lättare. Nå hon grät och grät och jag blev också ledsen eftersom det tog så sjukt för henne! Nå, sen var det färdigt och jag sköljde pruppan med kallt vatten så det sku sluta svida.. Då lättade det för henne och hon sluta gråta.. Nå, sen när vi var färdiga var hon glad som aldrig förr igen. Men fy va hemskt det var!! Och det har varit alltså några gånger nu, men inte lika hemskt som idag. 

Hon äter plommon som mellanmål så gott som varje dag, och jag försöker ge henne mycket att dricka (hon dricker ur mugg så hon får nog ändå i sig ganska bra) + tuttflaska med vatten har vi framme typ hela tiden så hon får slurkar nu som då. 

Jag funderar över hennes matvanor.. På morgonen får hon endera ersättning eller gröt, sen runt lunch får hon endera fruktpure eller te.x. ris och broiler (i pureform då såklart) mellanmål ersättning om hon är trött annars t.ex. plommon eller morot, sen vid middag får hon igen "stadigare" mat, t.ex. nöt och potatis eller liknande.. Sen kvällsmål, gröt eller välling.


Vad ska jag göra? Har ni nått bra tips på hur jag kan få hennes mage lösare? 
Nujust är den oftare hård än "normal" eller lös... :( Annat än vatten och plommon? 

Jag var själv likadan när jag var baby sa min mamma. Och det fortsatt sen när jag blev större och det ledd till att jag blev rädd för att göra nr. 2 = Förjävliga stunder när jag väl VAR TVUNGEN att göra det. Grät och blödd typ.. Och det var hemskt! Jag vill inte att hon ska bygga upp samma rädsla som jag hade :/

28 kommentarer:

  1. Tillsätt extra olja i maten samt prova lämna bort morot, för de kan ibland orsaka hård mage. Hoppas de löser sig! Annars så kan ni prova med levolac, de kan man bra ge åt babysar också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vilket bra tips, lite olja i maten ska vi testa! Tack!! :)

      Radera
  2. päronpuré har jag hört ska va bra så vi brukar ofta ge de som mellanmål :)

    SvaraRadera
  3. Jag vill nog mena att det finns en anledning till varför rekommendationen är att börja med mat först när de är 6 månader. Visst man kan ge från 4 mån med, men som kryddmått/doppa fingret, då kallat smaksensationer. Ja många bebisar ääälskar att testa annat och kan äta massor, men det är sällan som magen/tarmarna är utvecklade så pass. Som förälder får man ju styra upp det. Man ger ju inte en 3 åring glass till middag bara för hon älskar glass. Hade jag varit dig hade jag backat lite med maten. Visst hon tycker säkert om att äta, men magen verkar ju inte tycka om det. Det finns laktulos som medicin, men börjar man med det blir det lätt en ond cirkel och bebis blir typ beroende av det istället. Men om du nu inte vill backa med maten och låta hennes mage vänja sig, olja i maten, messmör, etc. Testa låta henne bajsa på pottan/toa! Det kallas för EC (Elimination communication). Min 9 månaders har suttit på toa med en Bumbo toasits sen han var 4 månader. Han bajsar aldrig i blöjan längre. Det underlättar för de små att bajsa då. Mitt svar är inte menat som kritik! Absolut inte. Tror bara att många föräldrar tycker det är så kul med nått nytt att man ger utan att tänka på att det kanske vore bättre att vänta. Jag var själv där, och tryckte i min son mat som han tyckte om, men hans mage fixade inte det så jag gick tillbaka till helamning igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Finland är rekomendationen från 4 månader för barn som inte ammar..Menar du annars att magen blir lösare av att bajsa i pottan eller?

      Radera
    2. Tror inte Carro börjat för tidigt med maten, eftersom de flesta här börjar kring 4-5 månader (enligt rekommendationer).

      Jag har tre barn och alla har de haft perioder med hård mage. Bebisars magar ÄR ju nybörjare när det gäller mat så jag skulle nog våga påstå att det bara är normalt att de blir hårda eller lösa ibland.

      Lo's matvanor låter helt normala i mina öron så att de skulle behöva "backa" med något tror jag inte på.

      Mitt tips till dig Carro är också att lägga t.ex. Rapsolja i maten/gröten! Det brukar funka bra hos oss :) att de gråter när de är hårda i magen gör jätteont i mammahjärtat men värt att komma ihåg är att bebisar är ju känsliga för all slags smärta! De är inte vana vid smärta och tycker att allt är jättehemskt ;) fast det är ju inte så farligt.

      Sånt är (mamma)livet! Man lever med hjärtat utanför kroppen jämt och ständigt.

      Radera
    3. Det är kanske annorlunda i Finland? i Sverige börjar man när bebis är 6 mån. Och det ÄR ett problem här med att de små inte klarar av att hantera den mängden mat. jag pausade tex i 1,5 mån och testade igen - det var tusen ggr bättre och han blev ej förstoppad alls. Jo, att bajsa på potta (eller i grodställning) är mkt enklare, med benen lite upp. Det är den naturliga ställningen. :)

      Radera
  4. Vi har haft samma problem, han grät nästan varje gång vissa dagar när de sku kom kakka :( usch, stackarna. För oss funkade olja en liten stund, men just nu kör vi på att ge ca 10 skedar plommonpuree efter varje mål mat.
    Har åxå funderat om de sku va pga mjölken, vi har ju blandat NAN-pulver. Så vi övergick till färdigblandad NAN, blev bättre. Sen blev det sämre igen så nu provar vi med Tuuti-mjölkersättningen.
    Men jag sku rekommendera att ge lite plommon efter varje mål, för det har funkat bäst för Kevin :)
    Och var till rdg idag, så hon föreslog att vi sku prov med kiwi åxå! Mem det har han int smakat än så vi ska se när det blir :)
    Hoppas det reder upp sig för lilla Lo <3

    SvaraRadera
  5. Våra barn har blivit såååå förstoppade av NAN-pulver ersättning, färdig NAN i plunttor har därempt fungerat bra, så om ni ger NAN i pulverform rekommenderar jag er att testa att ge "färdigblandad NAN" o sen mycket olja i maten o inget banan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Banan har två effekter. Grön banan = ger hård mage, mogen banan = gör magen lös. Väldigt effektivt med banan har det varit mot hårda magar här

      Radera
  6. Mamma till en med kronisk förstoppning. Efter många år med läkarbesök och uppföljning vid barnavd och medicinering o kost, så har vi aldrig blivit rekommenderade att använda LEVOLAC som ngn tipsade om, eftersom att vi fått den informationen att det är beroendeframkallande. Dock är jag inget proffs trots att vi levt med detta nu så länge. Olja i maten, vatten, och plommon till babysar är väl det första jag tänker, även pasta/ris kan vara bra att minska på, de har ju så känsliga magar dessa små nybörjare så det kan ju vara lite olika på dagarna, har själv en bebis på 6mån och är livrädd att få en till med samma problem. Återkommande förstoppning är alltid viktigt att utreda eftersom det kan finnas bakomliggande orsak. Vi har nu i 2 år använt Movicol i komb med fiberrik kost till vår 4åring, som nu äntligen börjar få årdning på det hela. Hoppas ni hittar ngt som funkar! Allt gott! /trebarnsmor

    SvaraRadera
  7. maltextrakt som finns på apeteket ska hjälpa mot hård mage, blandas i ersättningen hon dricker. Det använde vi ibland, plommonpure efter maten, lämna bort morot en tid. Prova batat istället för potatis, det är lite mildare mot magen.

    SvaraRadera
  8. Carro vet du om de Finns nåt man kan ge åt små babysar med trög mage?? Annat än cuplaton å dylikt.. eller hade Lo aldrig i magen när hon va ännu mindre..

    SvaraRadera
  9. Ett tips kan vara att lämna bort plommonpuren..vår dotter som nu är 7 månader får hård mage av plommon!! Hon fick hård mage när vi började med plommon, trodde inte det var möjligt eftersom det rekommenderas plommon åt hård mage..men testade 3 gånger och alla gånger fick hon hård mage..nu har vi slutat helt och hon har inte haft hård mage sen dess. Annars finns det Maltextrakt vid apoteket som är bra mot hård mage, testat åt våra andra barn, bara att blanda i flaskan ( "förstör" inte tarmarna)hoppas det reder sig för lilla Lo :-) / Maria

    SvaraRadera
  10. Jag började också ge fast mat runt 4 mån. O han fick super hård mage... kom bara små "harapäälona" till sist... o väldigt lite per dag. Om ens nåt om dan.. dom sa vid rdg att ja sku försöka ge mera välling ock mindre portioner mat. Alltså typ en burk = 3 måltider så nu får han meta välling och mjölk förstårs och 1-1,5 burk mat om dan och nu har hans avf. Blivit nycke bättre och han behöver inte kämpa lika som förr för att få ur sig nåt... o han trivs mycke bättee nu också... så du kan ju prova me att ge mindre portioner och mera dricka. Dom ska ju klara sig på mjölk oavsett amma eller ers tills dom e 6 mån.. så så panik ede väl inte me maten... fasst vi börja tidigt men fick nog dra av lite... /miak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åså måst ja tillägg att ja fått lära mig att man ska inte ge plommon alla dar. De höll ja o på med. Men sen när magen.är hård så hjälper plommon inte eftersom magen redan är van med den.. kan vara bra o prova dra ner på den.. vet inte..

      Radera
  11. Alla magar reagerar olika på livsmedel, men för oss fungerade det bra att skapa ur torkade fikon. Fröna som är innuti lade vi i gröten med plommonpure. Dottern fick också äta hela fikon och plommon med hjälp av en food feader. http://lekmer.fi/lapset-ja-vauvat/syo-ja-juo/muut-ruokailutuotteet/munchkin-fresh-food-feeder-vihre%C3%A4 Hoppas de löser sig.

    SvaraRadera
  12. Finns många barn som får hård mage av morot. Så det kan man ju eventuellt prova lämna bort.

    SvaraRadera
  13. Oj nu kommer hemska minnen tillbaka. Min äldsta hade också sådär, och det höll på i ca 2 månader i sträck. Vi har nog provat allt, vet inte riktigt vad som sist och slutligen hjälpte, men här kommer lite olika alternativ.

    Byt ersättning, prova alla sorter som finns.
    Maltextrakt.
    Levolac.
    Päronpuré.
    Plommonpuré.
    Blåbärspuré.
    Olja i maten.
    Mycket vatten.
    Mat med mycket fiber.
    Mindre mat och mera ersättning.
    Babymassage.
    Hålla babyn i grodställning när den bajsar.
    Varmt bad.

    Prova er fram vad som fungerar helt enkelt. Jag vet hur ledsamt det är när de har så ont, och man inget kan göra, så sänder dig en styrkekram!

    SvaraRadera
  14. Kiwi har alltid fungerat bra hos oss. Hoppas du hittar nåt som hjälper �� /M

    SvaraRadera
  15. Har fått lära mig att levolac är ett big no no eftersom att de kan framkalla beroende. Va du än bestämmer dig för så undvik levolac! :) (annat om Lo blir jätte sjuk och behöver akut-vård)

    SvaraRadera
  16. ... Måste tillägga att kiwi har varit den effektivaste frukten hos oss också! Blåbär o banan har varit förstoppade..!! //tbm

    SvaraRadera
  17. Ja sku också säga ta bort morot ett tag o se om d e boven i allt, för d kan göra så man får hård mage. O olja maten int nu helt myki sådär men lite mer än du brukar. Har hört d också kan hjälpa d små magarna. Hoppas d blir bättre.

    SvaraRadera
  18. Vi hade samma problem här i hälgen, kom fram till att det berodde på moroten som vi hade börjat provsmaka på. Kom bara småa kakkabollar typ 5-10ggr per dag och det tog bara sjukare och sjukare för henne. Till sist höll jag henne i grodställning och då kom det ut en riktig korv och tårarna bara sprutade. Men efter det så var magen i skick igen nästa dag (2 dar efter att vi slutade med morot). Hoppas Lo blir bättre i magen!

    SvaraRadera
  19. Här har vi å testa på stt vara jättehård i magen några dagar, sådär så de bara kom några små pärlor fast han kämpa å krysta för sllt vad han ägde! Vi böt ersättning från Tuuti till färdigblandad Nan, å nu e nog konsistencen på bajset myki smidigare. Så har vi å minska på morot och potatis, å ger istället mer batat. Då han va sådär hård i magen börja ja håll honom i grodställning genast ja märkt att han börja funder på nr 2, å de hjälpt nog lite å. Men nu har vi bajsa snart 2 veckor på wc/potta å han behöver knappt krysta nå extra för att de ska kom ut. Levolac ska ni nog ge först om hon varit förstoppad några dagar, vill ni ge något som ni kan använda dagligen så kan ni pröva maltextrakten och päron/kiwipuré. Eller så kan ni pröva koka torkade plommon i vatten nån minut å sen ge kokvattnet åt henne, för en del fungerar de bättre än plommonpuré. Hoppas ni hittar en lösning som hjälper, de kan ta en dag elller två så växla int om för tätt mellan olika knepen :)

    SvaraRadera
  20. Vill också rekommendera maltextrakt som finns vid apoteket, fungerade hos oss bra :)!

    SvaraRadera
  21. Sku också säga att prova pausa med maten, det är troligtvis därför hon har problem med magen. När hon är så där liten så räcker det med mjölk :) sen när hon blir 6 månader kan ni börja ge mat igen så ska du se att det reder upp sig, hennes tarmar är inte redo för mat ännu och därför reagerar hon som hon gör. I Finland rekommenderas ju faktiskt att barnen dricker endast mjölk tills de är 6 månader men att man kan börja ge smakprov vid 4 mån men inga stora portioner, tyvärr rekommenderar många rdg mat från 4 mån men detta är nog lite fel tkr jag..http://www.barnmat.net/lasa.pdf https://barnmatsbloggen.wordpress.com/2012/09/12/nar-ska-man-ge-smakportioner-del-tva-fakta/

    SvaraRadera
  22. Ja märker ingen har skriviit, men ris är nog en sak som många får hård mage av. Både h och a får hård mage av de, så de e nog en sak jag skulle prova lämna bort. :)
    Men de e väl nog att pröva sig fram! :) hon äter mycket lilla lo, de tog rätt länge innan vi gav två gånger mat om dagen (förutom gröt och välling)

    SvaraRadera