onsdag 28 januari 2015

Dagens fråga: MatvägranDAGENS FRÅGA: 
En fråga som int har så mycket med inredning att göra. Hur förberedde du mat för lo? Åt hon alltid allting ni gav/ ger henne? Har själv lite svårt att få i vår lilla mat. Fast d e bara smakportioner vi e på. 

Jätte fint hem får ni:)

Hej! 
Nu är jag faktiskt inte den exemplariska mamman för denhär frågan känner jag, eftersom vi faktiskt haft så "tur" med Lo att hon alltid varit väldigt glad i maten vi serverat åt henne. Nå hursom, den första tiden när vi bara körde med smakportioner åt Lo, så kokade jag oftast morot och frös ner det i iskuber. Så när det var dags för mat då så tog jag fram en kub och hon fick äta så mycket hon ville av den.  Det gick nog bra men var såklart väldigt klottigt! Efter morot så prövade vi på potatis.. Batat.. Ja allt vad vi nu prövade. Jag märkte snabbt att det hon gillade bäst var potatis, även om allt annat också åkte ner. 

Nu när hon äter lite mera så blir det ganska ofta både hemlagat och ibland även köpis burkmat. Jag brukar koka några potatisar på morgonen så har vi sen under dagen. Los favoriträtt är helt klart potatismos och lax! Hon är en riktig fiskälskare och kan äta hur mycket lax som helst. Jag lägger laxen i ugnen och blandar det sen med potatisen, that's it. 

För en tid sen var det ju här i bloggvärlden snack om att mammor som ger sina barn burkmat är så himla "usch usch" och LATA! Ja hujadåååå va lat man är om man ger sitt barn burkmat. Jag läste nu igenom dedär diskussionerna men sa varken bu eller bä. Varför skulle jag? Var och en med sitt barns mat. Vill jag ge burkmat åt Lo en dag, då gör jag det. Jag känner mig varken lat, eller som en dålig mamma för det. Lo gillar faktiskt burkmat och jag tycker burkar är en bra sätt för henne att vänja sig med nya smaker. Tycker det är lite löjligt när mammor ska komma och tro att de vet bäst bara för att något fungerar på just deras barn. Vissa barn vill ju inte ens röra mammans hemlagade mat, så då är de ju illa tvungna att ge burkmat åt barnet om det är det enda hen äter. Ska man låta barnet svälta bara för att inte känna sig "lat" eller som en "usch mamma"? 

Som sagt, så äter Lo både hemlagat och burk. Speciellt om vi far iväg nånstans tycker vi det är väldigt lätt att bara rycka med oss en burk i farten. Ibland har vi ju också mycket mat nedfryst med potatis/morot eller annat så då tar vi en sån då. Fungerar lika bra :) 

Nu är ju jag som nämnt, inte så bra att fråga av när det kommer till barn som inte vill äta så bra, så därför vänder jag mig nu till er mina kära läsare! Vad har ni tagit till för knep när era barn har varit intresserade av allt ANNAT än maten? 

15 kommentarer:

 1. Vi hade från början med ipadden på bordet när lillen åt. babblarna på så åt han galant :) nu har vi försökt ta bort ipadden men det går inte.. den ska vara med så då äter han duktigt, så det är ju ett tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni skulle nu åtminstone ha kunnat testa att vara utan från början och inte direkt vid första smakisen lära honom att mat=ipad?

   Radera
 2. Dedär me ipaden blir lätt en dålig vana, vi körde nämligen den taktiken med äldsta sonen och de va länge som han inte åt om den inte var på borde! Men den funkar, så om inget annat hjälper! Annat vi har kört me är små intressanta leksaker eller tidningar och böcker! när angelica hade lite matvägran så var titta känna böcker en hitt och med sonen vid kvällsgröten var det traktortidningar :) så man kan ta till lite olika! De kom absoluta dagar då barnen helt vägra äta hur man än gjorde, då fick de helt enkelt va oäta men drack bra med ersättning gjorde de och sen vid nästan mål gick de bättre :)

  SvaraRadera
 3. Beroende på hur gamla barnen varit, men efter 18 månader har vi haft inställningen tack o adjö, välkommen åter nästa måltid. Följande måltid har de ätit bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa nog blir dom ju hungriga sen, kanske dom lär sig då att "bäst att äta så jag inte behöver gå hungrig"

   Radera
 4. En baby som är 4-6 månader behöver ju inye igentligen 'mat' som potatis och likn . Efter 6 månader kan man börja byta ut ersättningen mot mat (altså potatis, köttv, gröt m.m) vi här hos åss hade tex en bok, plastsked, nån annan liten leksak om de inte kunde konsentrera sig på endast maten! Dock inte varje gång, barnen lär sig nog att , nu är det mat, inte lek! Själv tycker jag att småbarn inte ska sitta med skärmen i nyllet !! De tittar redan alldeles föör mycket på tex tv , ipad! Fråga att ställa sig själv: hur lärde jag mig äta mat? Genom att titta på en skärm, näe , kanske inte!.. sen när barnen blir äldre, typ runt 1 och äldre och då matvägrar : säg tack för maten , och vänta tills nästa måltid! :-)

  SvaraRadera
 5. Det borde ju verkligen finnas nått annat och ett BÄTTRE sätt att få barnet att äta än att smälla fram en iPad och barnprogram på matbordet. Ja menar, förr fanns de ju inte iPad men alla har fått i sig maten i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Vårankille åt int så bra från början hlr. Jag var jätte nervös me de om han alls kmr börja äta nå. Åt länge jättelite, men till sist så börja han äta mera, ja trodd han hadd fått nå fel då han bara gapa å gapa, sked efter sked. :) så töög på tålamodet bara ;) å vi börja itn alls använd nå böcker/leksaker å dyl. För vi ville int att han sko bli 'förstörd' me de. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Att ställa fram leksaker och ipads är nog helt fel sätt, tror jag. Det tar inte länge innan de aldrig kommer att äta utan dem. Vi har haft turen att ha matglada barn, men nog har vi fått kämpa vi också ibland. Att göra maten färgglad eller i roliga former är ett tips. Ha i olika kryddor så att det smakar. Hos oss är det mat som gäller när det är matdags. Leka gör vi efteråt. :)

  SvaraRadera
 8. Ipad hit och dit! Tänk på hur skadlig den är för barnen.. Strålar hemskt mycke och "förstör" barnens hjärna! Skulle aldrig kunna tänka mig låta barnen sitta me ipaden... Och aldrig vid matbordet! Om inte förr så då går deras hjärna på högvarv om en stund och de blir helt galna! Barn äter nog när de e hungriga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om detta med ipads! Jag dömer verkligen ingen som använder dem åt barnen vid maten, men skulle själv aldrig ha fram en ipad/iphone vid middagsbordet för den anledningen att LO ska LEKA med den! Vitsi detta tar ju mig in på dehär återkommande ämnet med barn och telefoner/ipads. Helst skulle jag inte ge nån sån åt Lo före hon är typ 10 men nuförtiden får ju två åringar ipads så va ska int jag måst dra ner på min gräns också nått år...

   Radera
 9. Av samma åsikt. Mannrn ha velat köpa en "padda" men ja har sagt stop för då finns risken att vi börjar använda den just vid mat. Vår son äter bra men de gånger de gnager så har vi lyssnat på musik eller sjungit. O lekt " en sked för morfar..." "nu kommer pappa me bilen..." osv... o han har tyckt de ha vari bra o gapat stort... nejdå vårt barn ska inte lära sig äta framför en skärm....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som vid oss då! Och fast hon äter bra så sjunger vi ändå vid maten för det mesta :) Våra matstunder är alltid så mysiga och glädjefyllda och det gör mig så varm i hjärtat :)

   Radera
 10. Tack för svaren och tack för svaret Carro:) ja dömmer heller int någon som har fram leksaker eller dylikt. Men personligen tycker jag att jag int vill ha en massa saker eller just i pad fram. Leka efter maten. Men alla för som se funkar fr dem. Och friska och glada barn har ni ju alla så de e ju huvudsaken:)

  SvaraRadera
 11. Att låta barnet ha en egen sked kan också öka intresset för mat, men med betongning på KAN. Jag tycker jag gjort lika med båda barnen och den ena åt hela burkar vid 6 månader och den andra har för någon dag sedan ätit sin första hela burk och hon är nu 8,5 månader. Barn är olika, olika hungriga och olika intresserade av mat. Leksak eller iPad eller naksu eller något helt annat, jag tror att det vikgitaste är att matstunden är ROLIG och TREVLIG för barnet. Faktum är ju ändå att maten för ett barn under 1 år mest skall handla om att lära sig med olika smaker och konsistenser, den viktiga näringen kommer från mjölken (bröst eller flaksa)

  Är annors en mamma som nog kan underhålla min 2,5 åring med lite mumin från iphonen om han t.ex. skall vara med mig på caffe eller dylikt. Men i matbordet har den nog inte hört hemma. Ja om vi inte är ute och äta och vi föräldrar vill äta lite längre än 5 min ;) men som ni andra också sagt, var och en med sitt. Vissa barn som t.ex. är sjuka eller förtidigt födda eller något har ett helt annat tvång att få is sig näring och då är väl alla mutor bra mutor.

  SvaraRadera