onsdag 2 april 2014

Vecka 33 idag! Wohoo \m/

VECKA 33 IDAG!


Gomoorrron!
Åååh idag går vi in i vecka 33! Dagen till ära är det också dags för rdg besök igen. 
Halv 11 ska vi på det. Nu ska vi se vad det står om denna vecka...

Såhär står det om babyn: 
Fostret ökar nu snabbt i vikt och väger ca 2 kilo. De närmaste 4 veckornaväxer fostret otroligt mycket, det ökar med nästan 250 gram i veckan! Längden är ungefär 45 cm. Om barnet skulle födas nu skulle det under ett par veckors tid behöva andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräkligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Vattnet har ingen färg men är lite grumligt, och har en doft som påminner lite om hav och tång. Fostret uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Fostret sover mycket och eftersom det går att se andetagen även under sömnen vet vi att andningscentret i hjärnan har utvecklats. Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåren börjar att ramla av. Vid denhär tidpunkten har de flesta barn ställt sig med huvudet i bäckenet. 
Och såhär står det om mamman: 
Ditt magmått som barnmorskan kontrollerar varierar något beroende på barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dagen.
Har du märkt att magen sjunker något? Kanske är det för tidigt ännu, men då vet du i alla fall vad du har att se fram emot! Några veckor innan sammandragningarna börjar eller i samband med sammandragningarna märker du kanske att din mage förändras. När barnets huvud rör sig ner i förlossningskanalen, sjunker allting nedåt. Några upplever det som en befrielse, eftersom det blir lättare att andas. Andra påstår att de har fått midjan tillbaka ... Du ska inte bekymra dig om du inte upplever att magen sjunker. Det sker inte hos alla. Det är också helt normalt att magen inte sjunker förrän precis innan eller under förlossningen. Det kan vara lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottenmuskulaturen – det är en stickande känsla, som om den domnar bort. Prova att ligga på sidan – det minskar trycket på bäckenet, nerverna och blodkärlen i bäckenområdet.
Egna funderingar: 
Jag tycker magen verkligen växer snabbt nu.
Jag känner henne röra sig nästan hela tiden, även fast hon antagligen sover.
Hon hickar jätteofta, det är en rolig känsla.
Det börjar bli tungt med andningen, så hoppas det lättar när magen sjunker.
Sammandragningarna kommer nog var varannan dag.
Det är inte länge kvar, och det känns så roligt! Längtar!
Vecka 33
80,4 % av graviditeten har gått
225 dagar av 280
32 veckor + 0 dagar har gått
Jag är i vecka 33
Kalendermånad 8
Graviditetsmånad 9
Trimester 3
Jag har 53 dagar kvar till BF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar