tisdag 30 september 2014

Detdär om Pippis pappa

Ingen kan ju ha missat hela denhär grejen med att SVT valt att klippa bort vissa scener ur Pippi Långstrump. Bland annat då hon säger att hennes pappa är "negerkungen" och då hon låtsas vara en kines genom att dra i ögonen så de blir smala.. 

Expressen hade gjort en undersökning bland sina läsare, och hela 89% tycker att SVT för FEL som klipper bort dessa scener. (??) Hur kan man tycka det? 

Vad tycker då jag.. Nå jag tycker att SVT gör helt rätt faktiskt. Visst, barn vet inte vad N-ordet betyder, men det gör ju också att de kanske anser att det är helt ok att använda ordet? Bra att SVT tänker på alla de barn som faktiskt kan bli ledsna på dagis och skolgårdarna. 

Såg på nyhetsmorgon imorse, och där var det en panel som pratade om detta. En av panelmedlemmarna hade kinesiskt utseénde och han sa nått i stil med att det är bara de som själva inte är kineser eller mörkhyade som anser att detta är ok att ha med ännu på 2014, de som ÄR mörkhyade och kineser tycker nog alla att det ska tas bort eftersom det är förnedrande. Och det är ju sant! Nu menade ju inte Astrid Lindgren när hon skrev detta att Pippis på nått sätt sku vara fördomsfull, men nu när tiden gått framåt så blir det ju automatiskt så att det uppfattas fördomsfullt och förnedrande. Jepp, helt rätt av svt att ta bort det, så det inte heller blir så att barnen tror att det är ok att göra/säga så.. Vad tycker ni? 


bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

11 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är intressant att det blir ett sånt stort skri om det.
  Det är inte som att berättelsen blir annorlunda om Pippi inte uttryckligen säger "Negerkung" eller gör dendär kinesiska grejen.
  Originalet finns säkert kvar någonstans om någon prompt måste ha henne att säga Neger. Enda orsaken jag kan tänka mig att någon skulle vilja det är väl om någon studerar filmhistoria och vill kolla upp hur ordet Neger användes i svensk TV på 50-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.. Jaa, det kan ju vara en långsökt orsak det, men visst om nån sku behöva det så finns det ju kvar nånstans.

   Radera
 2. Jag tycker också att det är bra att de tar bort det, det förändrar ju inte pippi berättelsen nånting ändå! Men jag förstår att svenskarna reagerar på ännu en sak som ska ändras, de kanske inte bryr sig om själva ordet i pippi, utan det faktum att ännu en sak ska ändras i sverige, liksom pepparkaksgubbarnas bortgång och julov som blev till vinterlov. De tycker säkert det är fel att de måste ändra saker som för dem hör till pga de invandrare som kommer dit. Här är en bra kolumn tycker jag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carinabergfeldt/article19618201.ab :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är fel, man ska inte ändra i ett kulturarv, för som du skriver ; Astrid ville ju aldrig att det skulle uppfattas som fördomsfull eller rasistiskt.. Det borde man ha i baktanken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser inte att kulturarvet "Pippi" är beroende av just dessa två scener.. Kulturarvet finns kvar vare sig detta är med eller inte!

   Radera
 4. Jag tycker det är helt toppen att mitt barn slipper vardagsrasism när hon tittar på barnprogram. Helt korrekt nu när det är barn av annat ursprung som också tittar på Pippi och andra barnprogram som hör till "vårt kulturarv"./ella

  SvaraRadera
 5. Du anonym som tycker det är fel, läs artikeln, många andra sagor har ändrats på för att de ska passa åt barnen, jag tycker inte att man kan säga att man ändrar ett kulturarv för att man tar bort ett ord som inte bör användas, berättelsen om pippi förändras ju inte för det.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker också det är bra att det tar bort det, förstår fakriskt inte hur det kan irritera så många att de gör det? /Karin

  SvaraRadera