fredag 7 november 2014

Att ensam komma till kalla Finland

Alla ni som bor nära Vörå eller ja, i Österbotten, jag vill att ni läser DETHÄR! Har ni nått extra, eller nått som ni helt enkelt inte behöver längre som bara ligger och skräpar utan att göra nytta,  så tycker jag ni absolut ska dra ert strå till stacken!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

(Följande text har inget med inlägget jag länkade att göra) 

Usch, jag tycker så synd om de barn som kommer ensamma till Finland mitt i vintern.. Ibland är det väl så att flyktingbarn kommer för att föräldrarna skickar dem, och så hoppas föräldrarna på att själva sen få en biljett till Finland eftersom barnet är här.. Det heter nått speciellt men jag minns inte exakt vad nu. 

Barnen förstår ju inte att de antagligen får det bättre här i Finland, nej dom tänker nog mera på varför föräldern skickade iväg dem och övergav dem.. Det är ju en bra sak att ett barn får komma från ett krisland hit till trygga Finland, men det är också så ledsamt. (Enligt mig då.) Tänk om jag skulle måst skicka iväg Lo för att vi har det så dåligt här i Finland, för att jag vet att hon sku få det bättre i ett annat land långt borta.. Blir så ledsen av tanken. Då skulle ju jag såklart också vilja åka efter en vacker dag, men även fast jag sku veta att jag inte får fara efter, så skulle jag väl nog då ta beslutet att skicka henne ändå om jag sku veta att hon sku få det 100 gånger bättre i det andra landet. Tänk att dethär är verklighet för massor av föräldrar och barn ute i världen.. 

Stackars barn som kommer hit själva då, förstår inte språket, förstår inte kulturen, sättet vi lever på, kölden, RASISMEN.. Men mitt i allt elände är det så lyckligt lottade ändå, för kanske de inte skulle ha klarat sig om de skulle lämnat i deras hemland. 

Åh blir så ledsen av att tänka på att alla föräldrar inte får vara ilag med sina barn..
Men vilken lycka däremot för de familjer som får resa till ett tryggare land tillsammans 


bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

6 kommentarer:

 1. Finland har sina egna krigsbarn från senaste krigstid som blev sända till Sverige. De hade det svårt, svårare skulle de haft om de sänts till Australien och där fått bo bland Aboriginer. (Långt bort, annat utseende, annat klimat, andra vardagsbestyr och annan kultur/religion), detta är vad barnen och ungdomarna ska ta när de kommer hit. Bra att du tar upp deras sak för de kan inte göra sig förstådda. Lyssnade på radio X-trem och deras insamlingskampanj igår när de frågade folk om ett 10 € bidrag, nedslående :(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är sant, men som du skriver så bra ändå att de fick åka till Sverige, det är ju inte så jätte mycket annorlunda än Finland.. Jaa jag lyssnade också, bidrog med 10 euro men de känns ju verkligen inte som tillräckligt! Ska nog försöka göra nått annat också..

   Radera
 2. Fint inlägg!! Jag känner samma känslor ang de här ämnet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Skönt att höra att de är fler som också tar sig tid att tänka i dessa banor!

   Radera
 3. Ankarbarn kallas de barn som fått uppehållstillstånd och som antas ha som avsikt att få familjen till landet genom familjeåterförening. Men jag måst poängtera att det i ganska många fall inte är föräldrarna som väljer att skicka iväg barnen, utan det är släktingarna som tar det beslutet utan föräldrarnas vetskap!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är sant, det gör ju saken mer ledsamt :(

   Radera