torsdag 13 mars 2014

Dagens fråga: Dagvård?



Anonym sa:
Hur länge har du/ni tänkt vara hem med babyn innan ni ordnar dagvård? Själv är jag lite emot att sätta babysar på dagis som är knappt 1 år.. varför så bråttom, de är bara små en gång och ekonomin går väl inte i första hand?

Anonym sa:
Skulle du kunna tänka dig att vara vårdledig och hemma med er dotter i 2-3 år? :)

Hejsan hoppsan på er! 
Jaaaa du, detdär med dagvård och sånt har vi faktiskt int tänkt desto mera på ännu. Men jag tänker iaf att jag gärna är hemma med henne i minst 1½ år. Men det beror ju helt på hur situationen ser ut då. Kanske blir det  att jag är hemma kortare också. Beror på om jag kommit på vad jag vill studera vidare till.. Just nu funderar jag på en utbildning som mest är på distans.. Så då kan jag ju vara hemma längre.  För att svara på den andra frågan, jo jag sku kunna tänka mig vara vårdledig 2-3 år. 

Jag var själv hemma länge då jag var liten. Mamma och pappa försökte nog sätta mig i barnklubb då jag var.. 3 kanske? Men jag vägrade och ville inte alls. Så eftersom mamma ändå var hemma med min lillasyster så fick jag vara hemma fortsättningsvis också. Sen då jag var 4-5 började jag vara på dagis några dagar i veckan. 

Hur har ni gjort med dagvård? När har ni gått tillbaka till arbetet/studierna? Vad anser ni om föräldrar som sätter sina barn i dagvård då dom är tp 6 månader-1 år?


6 kommentarer:

  1. Jag hade tänkt va hem med vår son nog åtminstone ett år, men jag hade sökt till en skola och slapp oväntat in, tänkt nog först lägga studieplatsen på hyllan, men blev så uppspelt så jag ville börja meddetsamma då skolan drog igång.. Så får oss blev det att lillkillen började dagmamma när han var 8 månader. Oftast var han bara där 5h/dag så de var ju inte sålänge. Nu är han 3 och går i dagis. Det har fungerat bra för oss ända sen början av hans "dagvårds karriär" :)

    SvaraRadera
  2. jag började studera igen då vår lilla kille var 1 år och 3 månader. Det fungerade jätte bra, han var inte varje dag på dagis och de dagar som han var där var inte super långa. Jag är glad att jag studerar och inte jobbar, det förkortar dagisdagen massor, även om studier inte ger någon inkomst att tala om.. Nu då jag blir mammaledig igen får han också bli hemma. Han är ju ändå bara 2 år och hinner minsann gå på dagis senare :) Jag tror att barn varken far illa av att börja dagis tidigt eller av att vara hemma länge, alla känner sitt barn bäst och vet vad han/hon behöver. Det finns forskning som visar att barn som börjat i dagis tidigt har lättare med den sociala biten senare i livet, men som sagt alla gör väl så mycket man kan för att allt skall bli så bra som möjligt för barnet och en själv.

    SvaraRadera
  3. Jg började jobba när vår flicka var knappt 9 månader eftersom jag fick ett bra jobberbjudande (hade ingen fast tjänst innan jag gick på ledigt). Hon var hemma med sin pappa i knappt en månad innan hon sen började på gruppfamiljdaghem. Det var jättelyckat, för henne. Men det är väldigt olika från barn till barn. Hon trivs iaf superbra. Jag jobbar nu 80% och är hemma med henne en dag i veckan. Sen har jag haft möjlighet att vara hemma två månader över sommaren, vilket ju också är lyx. Jag tror det är lättare att vara hemma längre om man har en fast anställning att gå tillbaka till. Eller om ens partner tjänar så pass bra så att man klarar sig ekonomiskt på vårdbidraget. Om barnet börjar tidigt så rekommenderar jag varmt gruppfamiljedaghem.
    Nu med andra barnet som kommer i sommar har jag jobb att gå tillbaka till så nu tänkte jag vara hemma i 14 månader. Äldre barnet kommer att vara halvtid på gruppis. Men som sagt, det där är ju jätteindividuellt från barn till barn. Har man ett barn som är lite otryggt så är det säkert svårare det där med dagis.

    SvaraRadera
  4. Dagvård är bra för alla barn i olika åldrar. Men det är knäppt tycker jag att föräldrar som är arbetslösa/hemma med babysar/lediga har sina barn i dagvård hela dagarna. Detbär viktigt för barn med rutiner, leka med andra barn och det sociala, men de tar ingen skada av att vara hemma så mycket det går. Det behöver inte vara program varje dag, lite "tråkigt" ska de få ha emellan.

    SvaraRadera
  5. Min vision när vi fick vår son var att jag skulle vara hemma tills han blev 3 år men istället började han på dagis när han var 1 år 1 mån men då 2-3 dagar i veckan (fick ett jobb erbjudande på 50%) och det passade honom utmärkt. När vi fick dottern fick sonen fortsätta vara på dagis 2 dagar i veckan, både för att han skulle få leka med andra barn och för att han tyckte om att vara på dagis. De dagar han var hemma klättrade han nästan längs med väggarna (plus att vi hade blivit av med vår dagisplats...) Dottern började på dagis vid 1 år 4 mån. Jag hade nog gärna varit hemma längre med båda barnen, men samtidigt så fixade jag inte att "bara" vara hemma heller. Och barnen trivs fruktansvärt bra på dagis så det lättar lite på samvetet att de inte fick vara hemma så länge..

    SvaraRadera
  6. Tack för alla tankar kring detta! Alltid intressant att läsa hur andra gjort, och hur era erfarenheter är :)

    SvaraRadera