fredag 28 mars 2014

Fram eller baksätet?

Igårkväll började vi fundera på dethär om vi ska lägga babyskyddet i fram eller baksätet. 
Roberts första reaktion var baksätet, och det var nog min också. Känns säkrare att placera det i baksätet, men på samma gång känns det ju som att man int har så bra uppsyn över babyn om man är ensam i bilen, och babyn sitter i baksätet. Men då kolla jag att man kan köpa en bakspegel att montera så man ser babyn i baksätet fast man sitter i förarsätet.  

På svenska trafikverket står det såhär 
"Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet. För den som är ensam vuxen i bilen är det oftast tryggast att ha det lilla barnet bredvid sig i framsätet. Krockkudden på passagerarplatsen ska då vara urkopplad. Är man två vuxna i bilen är det säkrast om babyn och en vuxen åker i baksätet."

Beroende på hur lätt eller svår ställningen är att montera så kanske man kan flytta den från baksätet till framsätet om man ska åka längre vägar ensam i bilen med babyn. Om man har babyn i baksätet är det ju också lättare att få till ett bra solskydd utan att det skymmer den som kör 
(vilket det ju kanske kan göra om man har solskydd på framsätets fönster?)

Vad anser ni med lite mer erfarenhet i ämnet? 
Var har ni babyskyddet, i fram eller baksätet? 

9 kommentarer:

  1. Hej! Vill nog påstå att det faktiskt är farligt att fästa bilbarnstolen i framsätet för att om det skulle ske en krock skulle det gå väldigt illa för barnet, därför är det av naturliga skäl smidigast att ha stolen i baksätet, alltid, vare sig du sitter själv i bilen eller tillsammans med någon annan. Sen är det viktigt att minnas att det räcker inte med att bara koppla ur airbagen, utan den måst helt tas bort från bilen, ifall man har babyn i framsätet :)

    SvaraRadera
  2. Vi har våra två barn i baksätet och har haft dem där ända sen de blev födda :)

    SvaraRadera
  3. Baksätet, absolut. Mycket säkrare för barnet. Spegel finns vid Biltema för typ 10 €. Vi har en sån. Man måste bara lära sig att inte hela tiden köra och se i spegeln vad barnet gör, det är ju också farligt i sig.

    SvaraRadera
  4. Det låter som att baksätet är det bästa alternativet (Y) Tack för era kommentarer!

    SvaraRadera
  5. Jag säger också baksätet! Vi har babyskyddet framme nu när vi har två barnstolar i bilen, och det är inte bara större risk för babyn om man krockar, man ser dessutom väldigt dåligt mot den sidan där babyskyddet är. Tyvärr ryms inte babyskyddet bakom förarsätet så därför är vi tvungna att ha den framme :(

    SvaraRadera
  6. Vi hade w i framsete tills hon va typ 3mån, men vi åkte ju väldigt sällan någonstans de första månaderna. Hade henne placerat där eftersom vi använde tutt o det hålls ju int så bra i småbebisars mun så att börja med hade vi henne i framsäte och sedan när vi började åka oftare nånstans så flyttade vi henne dit bak :) vi köpte oxå en gullig nalkespegel åt henne så vi kunde se på henne och att hon hade nått att se på :) om du e intresserad av nallespegel så köpte vi vår från mekonomen elr va de nu heter :)

    SvaraRadera
  7. I baksättet i mitten är säkraste stället, längst bort från krockar även från sidan. Vissa basar går att fästa med tvåpunktsbälte. I framsättet skymmer det siktet desstuom. Väldigt mycket.

    SvaraRadera
  8. Det är nog ändå säkrare att ha babyskyddet bakom ett av framsäten än i mitten, eftersom det hålls mera skyddat där än i mitten där det är fri väg fram till framrutan! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså jag tänkt också först att mitten kanske borde va säkrast, just i krockar från sidorna och sådär, men sen tänkt jag just på det att stolen slipper ju lättare att flyga framåt om man har den i mitten. Så jag tror vi kör på baksätet, bakom passagerarsätet! :)

      Radera