tisdag 12 augusti 2014

VARNING TILL ALLA SMÅBARNSFÖRÄLDRAR I JAKOBSTAD


bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

60 kommentarer:

  1. Ja tyckt o att he va 3 gubba som följd efter me och min pojk som jag hadd i vagne i förrgår i halpa-halli!!!! kanske ja int inbilla me tå!! Ne farao va obehaglit!!!! ti hinda int kom o sej na fö ja mött upp me gubbi min på övranvåninge tå ha sluta jobbi.. TUR HE. så int på di så noga, men mörk hår o mörkklädd sku ja sej di va.. i 30-40 års åldern kanski!

    SvaraRadera
  2. Måst bara fråg (utan att nån behöv böri anklag mej för att va rasist) va de utländska män? anledning att ja undrar att ja upplevd nånting liknande på loppis i jeppis.. :S:S

    SvaraRadera
  3. Usch då! En gång när jag va (utan bebis) där på min klassiska loppisrunda i jeppis (där på järnvägsgatan elr va e heter) så va de en man som följd efter mig först hu läng som helst där på ett loppis å sedan när ja gick ti hede andra så va han mitt i allt där å gick efter mig i hyllorna å log..men int tänkt ja nu nå desto mer på e då. Men va obehagligt om he ha hänt åt fler? :0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hyyj precis dedr händ åt mig fö några veckor sen vid "sell-by-rent" i jeppis :o

      Radera
  4. Nemen fy farao! Våg man ens fara dit själv nåmer!! Min bebis e i magen ännu så kanske de lungt men..konstigt ändå att dom förföljer en på såna ställen som loppis å halpa halli för där finns ju kameror å folk hela tiden. Obehagligt iaf!

    SvaraRadera
  5. nå di vet väl at många småbarnsföräldrar besöker loppisar :( hon va iallafall glad att hennes 3 åring int va med... fö hon brukar gå på egen hand när di e där :S

    SvaraRadera
  6. Fy fasiken va äckligt! Man för ju böri vara rädd var man går ut o går nu! Ring absolut ti polisen så de slutar med va de gör ! Vem fan följer liksom tror d har rätt ti göra d. Usch.

    SvaraRadera
  7. Nemen fyyyy va obehahligt... att dom int kan låta småbarnamammor va som om man int sku va nojjig från förr... jaa vågar man gå istan me sin unge i vagnen mera....?

    SvaraRadera
  8. Har man bebis i magen tycker jag man skall ha någon med sej om man går ut eftersom man då är "mera sårbar" än annars.Sen finns det även män som är mera på gravida kvinnor

    SvaraRadera
  9. Hyyiii.... jag var ju till loppiset igår med min lilla flicka :( nu vågar man ju int fara dit nå mer med hennar och jag som är där typ varje vecka !! :( uusch då.... det var faktiskt för ca. 1 månad sen när jag gick där på loppiset ENSAM som 3 st män kom gående bredvid mig och den ena stanna och fråga massvis med frågor. vad jag heter och bor och om jag vill bli vän med honom...? prata mycket om sig själv och var väldigt "övervänlig". Till sist slapp jag honom då och när jag gick till nästa loppis så stod han där den där samma mannen och drog samma visa åt en annan kvinna. Hade brottom hem den gången! :( nu vet jag ju såklart inte om det var av "brist på kompisar skäl" för hans del eller om han ville nått mer men obehagligt var det. :(

    SvaraRadera
  10. !!!! Jag var där förra veckan, min lilla pojke grät ganska högt för han var hungrig så vi skulle snart fara hemmåt, så kommer en man och frågar om han ska leka med pojken där ute tills jag "shoppat" klart!!!! Jag sa ju FÖSTÅS NEJ och for snabbt hem!! Det var inte på ett normalt sätt han fråga utan mer på ett sliskigt och närmande sätt!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hyj!! Ja sku få helt panik! Vem sku nu gå fram ti nån o fråg om man kan leka med en okänd människas barn DÄR UTE dessutom!?! Obehagligt så det förslår!!

      Radera
  11. Jag och en kvinlig bekant blev också "förföljd" för ett par veckor sedan.
    Var vid loppis (som tur är utan barnen!) och två utländska män gick efter oss och log.
    Kändes olustigt så mitt i loppiset gick vi därifrån och över till andra loppisen.
    Tog bara några minuter innan även de var där.
    När vi gick ut gjorde de lika och anslöt sig till en tredje man vid en silverfärgad bmw.
    Har ej sett dem där sedan det och hoppas att jag aldrig mer ser dem.
    Usch!

    SvaraRadera
  12. Men herregud va obehagligt. Kan lova er alla att kommer det några såna här fall hos oss på cityloppis så tar vi tag i det på direkten. Har inte sett till något liknande på vårt loppis och det tror jag inte vi kommer göra heller. Vi har nog koll på "dessa" män som kommer in.

    SvaraRadera
  13. men det finns ju många övervaknings kameror på loppisar som bandas in.bara att gå dit och berätta hur dom såg ut så får dom skicka videon till polisen..gör det förren något otrevligt händer..

    SvaraRadera
  14. Dethär e verkligen obehagliga upplevelser för er alla! Som sagt, här på City-loppis har vi inte sett nåt liknande ännu.Och är det nån som skulle uppleva nåt obehagligt under loppis besök, meddela oss vid kassan så tar vi tag i problemet genast!

    SvaraRadera
  15. Usch så obehagligt! :( Hemskt att läsa hur många här i kommentarsfältet som upplevt liknande incidenter dessutom.

    SvaraRadera
  16. Jag har också mött dendär mannen som frågade namn, var jag bor o om jag vill bli hans vän osv. När jag sa att jag är gift o har barn bad han om ursäkt o gick iväg. Hände vid sbr-loppis för några månader sen.

    SvaraRadera
  17. Usch vad hemskt att det är så många som stött på dessa män!! Jag har själv gjort det också för nån månad sedan vid loppiset när studio z, tre män följde efter mig bland hyllorna och log sådär olustigt åt mig då jag råkade se på dem, sen när jag gick ut så följde dom efter men jag satt mig snabbt i bilen och körde en låång mväg hem (om de skulle ha följt efter, för att inte de skulle se var jag bor.) Gissa om pulsen var i 200!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. de jag stött på har varit utländska

      Radera
  18. Det var jag som träffade på de där männen. Ni som upplevt liknande på loppisarna/Halpa Halli: RING POLISEN! Hon jag pratade med på polisen tog mig verkligen på allvar och ställde många frågor. Männen var "halvmörka", typ turker. Hörde dem aldrig prata mera än säja "hej". Två var mellan 30-40 år och en var 60+. /Tanja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du faktiskt anmält det här till polisen? Det står ju på yle att ingen anmälan kommit in, och det känbs väldigt dumt att man har tagit parti för det här och delat på fb om det faktiskt inte stämmer!!

      Radera
    2. De går ju int att anmäla då de inte gjort nåt olagligt Ännu, men polisen är informerade!

      Radera
  19. Jag och mina vänner har också stött på 2 utländska män och de frågade om vi kunde vara vänner, var vi bodde och om vi skulle promenera tillsammans. Sen följde de efter oss till bilen. Sånt är verkligen obehagligt!

    SvaraRadera
  20. Men fyy! Såg en tjej (corinne korsman?) som hade skrivit för någon vecka sen på facebook att någon utländsk man hade stått och stirrat på henne och hennes svärmor utanför SBR-loppiset. Sen när hon hade tittat ut genom fönstret från loppiset så hade mannen gått runt hennes bil och inspekterat den samt pratat i telefonen samtidigt. SBR-loppiset tycks vara utråkad för dessa obehagliga utlänningarna :/ synd, man blir ju rädd att åka dit.

    SvaraRadera
  21. Ring polisen direkt vid misstanke! Alltså ta reda på polisens lokalnummer och ha det i telefonen under en speciell bokstav x,y,z eller liknande! Så det går fort att ringa.

    SvaraRadera
  22. Har ingen av er som stött på dessa män konfronterat dem, frågat vad de vill eller åtminstone sagt till i loppiskassan! De tycks ju röra sig vid loppisarna på järnvägsgatan så säg åtminstone till åt personalen där om ni misstänker nåt! Själv skulle jag skälla ut gubbarna, har så obehag av obehagliga typer så något sådant skulle jag inte acceptera, de skulle nog få höra eller mötas av arga blickar. //Sara

    SvaraRadera
  23. Tips: Ta ett foto på dem om de uppenbarar sig fler gånger (om det är möjligt alltså) och visa polisen. Men bra att folk varnar, vi har ju förr varit så vana med vår lilla trygga stad att vi inte förstått att sådant kan börja hända.

    SvaraRadera
  24. Tänkte i efterhand att jag borde ringt polisen där och då/ fotat dem. Men det är lätt å va efterklok. Blev lätt panikslagen när de dök upp framför/bakom/mittemot oss hela tiden fast hur vi försökte komma undan dem. Och när de höll på som de gjorde med min son- tänkte jag bara på att hålla i honom så hårt som möjligt! Och med risk för att de skulle göra nåt åt min son så vågade jag inte säga nåt till dem heller! Sa nog till polisen att jag känner igen männen ifall de behöver ha identifierat dem. /tanja

    SvaraRadera
  25. Inte behöver man väl vara mer försiktig än annars - dvs alltid ha 100% uppsikt över barnen, men det har ju alla ansvarsfulla föräldrar alltid. Inte som vissa, som lämnar barnen i bilen medan de själva går på loppis...

    SvaraRadera
  26. Oj hjälp vad många som upplevt samma sak!! Jag var på loppis för två veckor sen med min lilla tjej och mötte en halvmörk man som log finurligt åt mig. Han höll koll på mig och efter en stund gick han efter mig. Han sa inget, men sättet han betedde sig på var obehagligt!

    SvaraRadera
  27. Om någon råkar ut för detta: gå till kassan och säg hur läget är så kan personalen be männen avlägsna sig. Kom också ihåg datum och tid så polisen kan kolla övervakningskamerorna! Man ska inte behöva sluta vistas på något ställe bara för att det finns obehagliga typer. Säg till, anmäl till polisen, var försiktiga men man ska inte behöva gömma sig hemma. Anmäler tillräckligt många borde polisen göra något åt saken och då eventuellt få et slut på detta.

    Har själv nog på stan och i affärer träffat män som börjat prata och fråga frågor men efter att ha ignorerat dem en stund brukar de gå sin väg.. Har nog aldrig blivit rädd eller så heller.

    SvaraRadera
  28. Usch. Skrämmande minnsann att de har hänt så många.... ja kommer nu genast ta reda på polisens lokalnr... man kan ju int känn sig trygg här mera.... gick me vagnen före helgen förbi ett hus nära besiktningen där vid bottenviksvägen o där vade två män..(romäner sku ja säg)... dom titta o länge o skratta en 40+ o en 60+ typ... men dom kom nog inte efter... eller ja kolla aldrig bakåt.. gick bara hårdare iväg.... obehagligt...

    SvaraRadera
  29. Har alltid funnits konstiga typer här i stan så länge jag kan minnas! Fick flera gånger som barn höra om att ta det försiktigt på väg till skolan p.g.a konstiga typer som försökte få in barn i bilen! Hände nu som då under de åren jag gick i skolan. Självklart otäckt att sådant händer, men min poäng e... bara för att det kommit mera utlänningar till stan behöver man inte vara rädd (flera som säger att man inte kan känna sig trygg i stan längre). Faror har alltid funnits, ser dem kanske tydligare nu för att man själv har barn! Ha barnen under uppsikt bara, och fortsätt lev livet!

    SvaraRadera
  30. Hej! Läste era kommentarer och för mej känns det som vi mammor med små barn är lätta offer just i.o.m att vi har små barn. Med det menar jag att vad är lättare än att utmanövrera oss mammor genom att visa intresse för barnet med en annan man snor ens pengar? Som mamma glömmer man nog hastigt allt annat än att skydda sitt barn i det skedet... Personligen tror jag det är främst detta dessa män är ute efter, knappast i alla, men i en del?

    SvaraRadera
  31. Tror också att det är pengarna man är ute efter!

    SvaraRadera
  32. Verkar ju som någon förstör för loppisen avsiktligt. Finns det något konkurrerande loppis som vinner på detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltså e du seriös.. ??

      Radera
    2. Nej, är ni? Utländska män som förföljer kvinnor med barn på lopptorg i Jakobstad... Snacka om att nischa sig.

      Radera
  33. Jag har också träffat på män som kommit fram och försökt prata med mej. Ena gången ignorerade jag mannen totalt som började prata franska med mig. Andra gången kom en ung mörkhyad kille fram till mig som sa att jag var snygg osv. Gick bara iväg. De två senaste gångerna har också en utländsk kille gått och iacktagit mej på ett loppis och försökt ta ögonkontakt med mej. Samma sak hände förra veckan vid lidl, och efter det såg jag ännu att mannen kom körandes om vid min bil och glodde! Usch får så obehag av sådana män!!

    SvaraRadera
  34. Enligt Yles webbsida har ingen polisanmälan gjorts, så detta verkar vara mer ett rykte som nu börjat spridas... I förra inlägget påstod sig ju en anonym kommentator faktiskt ha anmält till polisen. Att gå från ett loppis till nästa är ju ett ganska vanligt beteende och att ta kontakt med människor är väl inte olagligt? Kanske dessa "utländska män" helt enkelt är vana att ta kontakt med andra människor på ett mera öppet sätt? Klart man ska vara försiktig, men det hela låter lite överdrivet och tonen mot utlänningar känns lite obehaglig i vissa kommentarer. Åtminstone jag vill inte dela vidare utan mer info, vill inte att oskyldiga, skötsamma och trevliga utlänningar i Jakobstad ska få misstänksamma blickar pga detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. dehär har inget att göra med om de är utlänningar eller finländare, visste inte ens det när jag skrev en liten varning åt carro!

      Radera
    2. Tror du/ ni faktiskt att alla polisanmälningar sätts upp på Yles webbsida???? Det finns lagar o.regler gällande sådant också!!

      Radera
  35. Tycker också att detta ståhej lägger ett mörker över många oskyldiga trevliga utlänningar här i stan! Bra kommentar!

    SvaraRadera
  36. Bra skrivet av anonym.. ni ska låsa in er om ni är så jävla rädda av er..visst finns det "problem" utlänningar i våra trakter..men tål man inte blickar osv får man nog fundera. T.ex rumäner har sån kultur att dom pussar en på kinden när man träffas och även barn utan nån baktanke.. det är deras kultur. Eftersom polisen inte fått nån anmälan heller är det bara bullshit..hoppas ni som startat ryktet hamnar i blåsväder!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det stora hela tror jag inte att det här handlar om en rasistfråga. Jag bryr mig nog inte om det är en mörkhyad, en asiat, en finländare eller vad som helst, men om man känner sig hotad så gör man. Det kan hända att personerna ifråga inte har velat något illa, att det helt enkelt är deras sätt att vara, men som mamma är man, och får man vara, lite försiktig och orolig. Jag tycker inte att det spelar någon roll vilken härkomst männen ifråga har, men att börja ta kontakt med barnen och fråga om man ska gå ut själv och leka med någon annans barn, det här ju inte till normerna i Finland och då är det klart att man blir lite orolig som mamma. Rasistiska kommentarer hör inte till ämnet, och att börja vara rädd för alla utlänningar är ju befängt, men åtm blir inte jag skeptisk mot alla utlänningar efter att ha läst dethär.

      Radera
    2. SÅ RÄTT MALIN! Alltid ska det bli en "rasist-fråga" bara man nämner ordet utlänning... Ingen ska göra närmanden på mina barn och så är det bara.. ch om nu dessa män bara vill vara trevliga och skaffa vänner, är nu verkligen ett loppis rätta stället att gå på dag ut och dag in? och märker man inte om en person inte uppskattar att bli förföljd? dvs --> vill inte bli ens vän.

      Radera
    3. skrev int ens hurudana typer det var när jag varnade carro. Men dehär e tacken man får när man vill någon väl, hade absolut inte tänkt starta något rykte, tänkte bara berätta åt bekanta :,( Men tack ni som förstår hur jag menade :)

      Radera
    4. Du menade inget illa, händer det nått sånthär där man seriöst tycker det känns obehaglit och som en "icke normal" situation, ja då vill man ju varna andra! Du eller jag kunde inte veta att då många andra sku komma och säga att de varit med om samma sak. Jag tycker det är bra att du ville varna, varken du, eller jag när jag postade detta inlägg, menade något illa.

      Radera
    5. Bra skrivet Malin!

      Radera
  37. Finns det fortfarande oklarhet med detta tema så kan ni gärna ringa till SBR och diskutera om vilka kunder som kommer och går! Efter över 100 timmars veckor så tror jag nämligen att åtminstone 1 klagomål skulle dyka upp angående Temat! Men det har det inte! Mitt namn är Kenneth Johansson Ansvarig på SBR loppis, telefon nummer! 06 7210 333 eller 0447210 333

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kenneth! Hoppas de som känt sig utsatta tar kontakt!

      Radera
  38. Och så var rasistanklagelserna här, bara för att någon råkade nämna utlänning. Chockad man blir!

    Men helt ärligt, ni som blivit "förföljda", varför har ni inte ringt polisen, eller sagt till personalen? Är det den typiska finnen i er som inte vill prata med folk? Säg nu till, så något görs åt saken! Annars kommer ju fler att råka ut för detta!

    SvaraRadera
  39. Jag som "varnat" på fb och "startat" detta kan nog säga att det INTE är nåt falskt rykte. Jag vet vad jag var med om och dessa män var ONORMALT intresserad av min son! Vet att personer från andra kulturer är mera öppna, pratar mera med främmande människor etc...men det här var INGET normalt! De förföljde oss i över ½ timme, absolut inget vi inbillade oss! Har ABSOLUT INGET emot utlänningar men ska jag beskriva dem så är jag tvungen att använda ordet "utlänning". Är inte och det har aldrig varit min mening att verka rasistisk men de var utlänningar. Och angående kommentaren om att ingen anmälan har gjorts till polisen så stämmer det: man kan INTE göra en anmälan då inget brott har begåtts MEN jag har ringt till polisen och berättat om det så att de är medvetna om det ifall flera personer hör av sig angående samma sak. OCH, JA jag borde ha talat om det i kassan vid loppiset men jag kom mig inte för, var skrajsen och rädd att männen skulle vänta på oss utanför. /tanja

    SvaraRadera
  40. Precis. Tror inte de e normalt i många länder. Om ens i nått land att man går fram till en vilt främmande människa o frågar om man får leka med deras barn... isf vill ja veta vilket... e man så barn sjuk så känner nog alla nån med barn att leka med...

    SvaraRadera
  41. Sådana här gånger är det MYCKET viktigt att tänka efter hur vi bygger på den här tråden. Just nu är vi alla delaktiga i ett drev som kan utvecklas till ett riktigt nättroll om vi inte tar lite ansvar för hur det går vidare. Bra, Tanja, att du hörde av dig till polisen - det är ändå de som kan följa upp det och ta tag i det om/när så behövs. Din upplevelse ska inte förminskas, det förekommer ju t.ex. trafficking runtom i världen och vi ska inte vara naiva nog att tro att det aldrig skulle komma till "lilla" Jakobstad. MEN, när vi andra drar snabba slutsatser om män som försöker flirta på loppis och med det snabba tempot på sociala medier bekräftar varandras upplevelser kan det hela utvecklas till något helt annat än vi avsedde. Sociala medier är INTE privata kaffebordet, på nätet kan det vi säger och bollar till varandra få mycket större konsekvenser än vi tänkte. Så lite sund skepsis och eftertanke, vänner!

    SvaraRadera
  42. Ottakaa kännykkäkameralla kuva. Jos ette ole yksin, huutakaa muille että ottakaa häiritsijästä kuva. Apua saa pyytää ja pitää antaa jos voi. Noita rosvoja riittää kaikkialla, kiitos EU:n. Kanarian saarillakin niitä on. Keinot ovat vastenmielisiä. Se, että joku on kohtelias mutta pitää metrin-kahden etäisyyden on merkki rehellisistä aikeista. Käsivarren mitta kehosta on yksityisaluetta.

    SvaraRadera
  43. Ficktjuvar vet att man måste ha kontanter på loppis, alltså det perfekta stället där man fortfarande kan få något. Teorin om att mammor är lättare byten låter väldigt trolig och intresset för barnet är för att distrahera. Det är förstås väldigt obehagligt.

    SvaraRadera
  44. Hae nog varit med om liknande vid loppis här i Jeppis, men de var ganska längesen men de var en man som följde mej o ja vet inte om ja inbillar mej, för jag gick till Lidl efter ååt, o han stod o typ låtsades prata i telefonen

    SvaraRadera